Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Rozdelenie ministerstiev je známe. Prezidentka Čaputová odobrila ponuku štvorkoalície
Zdielať na

Rozdelenie ministerstiev je známe. Prezidentka Čaputová odobrila ponuku štvorkoalície

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Koaličné rokovania o vytvorení vlády, ktoré viedol líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič s hnutím Sme rodina a stranami SaS a Za ľudí, napokon vyústili v štvorkoalíciu. Výsledky rokovaní aj personálne obsadenie postov prišli lídri budúcej koalície predstaviť prezidentke Zuzane Čaputovej do Prezidentského paláca.

Lídri štvorkoalície prišli do Prezidentského paláca v sobotu o 12:00 prejednať výsledky rokovaní s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Všetci, vrátane prezidentky, sa chránili rúškami. "Okrem dvoch - troch mien, ktoré nie sú obsadené, sme si v podstate prešli aj plán, čo chceme pri týchto konkrétnych rezortoch realizovať, ako konkrétne chceme slovensko zmeniť," vyhlásil po rokovaní s prezidentkou Igor Matovič. 

Dodal, že plánujú s prezidentkou Čaputovou naďalej spolupracovať pri skladaní vlády. "Chceme s pani prezidentkou aktívne diskutovať, lebo získala sama viac hlasov, ako ktorákoľvek z našich strán," odôvodnil svoje rozhodnutie Matovič. O personálnych obsadeniach ale zatiaľ Matovič informovať nechcel, mená plánuje predstaviť niekedy v priebehu týždňa. "To nie je delenie plechov, to je rozdelenie zodpovednosti," odkázal Matovič najmä v kontexte dnešnej doby krízy v podobe pandémie koronavírusu.

Prezidentka dohodu štyroch strán ocenila. "Na stretnutí diskutovali aj o niektorých prioritách, ale predovšetkým o rozdelení postov v novej vláde. Diskutovalo sa aj o prechode moci z jednej vlády na druhú," uviedol hovorca prezidentky Zuzany Čaputovej Martin Strižinec. Pani prezidentka sa plánuje stretnúť aj s dosluhujúcim premiérom Petrom Pellegrinim aj s Igorom Matovičom a po týchto schôdzach zverejní termín ustanovujúcej schôdze. 

Obsadenie ministerstiev

OĽaNO

  • Rezort financií 
  • Rezort vnútra 
  • Rezort zdravotníctva 
  • Rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka
  • Rezort obrany 
  • Rezort životného prostredia
  • Rezort kultúry 

SME RODINA 

  • Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky
  • Rezort dopravy a výstavby
  • Hnutie zároveň obsadí post vicepremiéra pre legislatívu a strategické plánovanie

SaS 

  • Rezort školstva, vedy, výskumu a športu
  • Rezort zahraničných vecí a európskych záležitostí
  • Rezort hospodárstva 

ZA ĽUDÍ 

  • Rezort pre investície a regionálny rozvoj
  • Rezort spravodlivosti

Namiesto Andreja Kisku Veronika Remišová

​Stranu Za ľudí u prezidentky nezastupuje jej predseda Andrej Kiska, ale Veronika Remišová. Tá ešte v piatok naznačila, že o svojej budúcnosti bude Kiska čoskoro informovať verejnosť. Už v piatok podvečer bolo po rokovaniach známe, že v budúcej vláde prijali viacero kompromisov s cieľom čo možno najrýchlejšieho predstavenia budúcej vlády. 

Predseda liberálov z SaS Richard Sulík sa netajil tým, že mal dlhodobo záujem práve o ministerstvo financií. Víťaz volieb Igor Matovič si ale tento rezort chcel udržať vo vlastných rukách s argumentom, že práve víťazná strana musí zabezpečiť realizáciu koaličnej zmluvy, a práve preto je pre Matoviča kľúčové si tento rezort udržať. 

Špekulácie o trojkoalícii skončili 

​Istý čas sa špekulovalo, že by sa budúca koalícia zložila práve z tohto dôvodu bez Sulíka. Tieto špekulácie sa napokon vyvrátili v piatok po tom, ako Matovič upokojil situáciu. OĽaNO si síce ministerstvo financií ponechá, Sulíkovi ale pripadne post prvého podpredsedu vlády pre ekonomiku, a teda aj stolička ministra hospodárstva. Zároveň obdrží aj Výbor NR SR pre financie a rozpočet.

Strane SaS na konci dňa nepripadnú dve ministerstvá, ako to po prepočte vychádza, ale až tri, na úkor strany OĽaNO, ktorá napokon obsadí len sedem ministerstiev. 

Videli ste už poslednú reláciu Na hrane? Pozrieť si ju môžete aj tu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy