Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Vláda dieru v rozpočte zosekala o ďalších 530 miliónov €
Zdielať na
Ekonomika

Vláda dieru v rozpočte zosekala o ďalších 530 miliónov €

Hospodárenie štátu napokon dopadlo v minulom roku ešte lepšie, ako bolo naplánované. Diera v štátnom rozpočte klesla o 26,2 % na 3,276 miliárd eur. Vláda tak oproti odhadom ušetrila viac ako 500 miiónov €.

"V porovnaní so schváleným zákonom o štátnom rozpočte sme dosiahli výsledok, ktorý je o 530 mil. eur lepší. Toto považujem za skutočne dobrú správu,“ konštatoval na margo zverejnených údajov štátny tajomník ministerstva financií Vladimír Tvaroška.

Ako dodal, lepšie hospodárenie štátnej správy by sa malo odraziť aj na pozitívnejších cifrách za celý verejný sektor. Deficit verejných financií tak bude zrejme nižší, ako pôvodne rozpočtovaných 4,9 % hrubého domáceho produktu (HDP).

Riziko sú samosprávy

"Podľa toho, čo dnes predpokladáme, tak ten deficit nielenže bude dodržaný, tých 4,9 % HDP, ale ak nepríde k nejakým nepríjemným prekvapeniam napríklad v samosprávach, tak veríme, že deficit za celý verejný sektor bude ešte o niečo lepší, ako sme plánovali, teda menej ako 4,9 % HDP,“ dodal Tvaroška.

Medziročne a aj v porovnaní s rozpočtom lepší schodok štátneho rozpočtu sa podarilo dosiahnuť napriek tomu, že celkové príjmy aj výdavky za rozpočtovým plánom zaostávali. Príjmy však boli v rozpočte nadhodnotené predovšetkým pre plánované príjmy z eurofondov.

Boľavé šetrenie

Celkové príjmy štátneho rozpočtu tak medziročne síce stúpli o 10,1 % na 12,002 mld. eur, celkový rozpočet však naplnili iba na 91,3 %. Celkové výdavky na druhej strane dokonca medziročne mierne poklesli o 0,4 %, keď dosiahli 15,278 mld. eur. V porovnaní s celoročným rozpočtom sa tak vyčerpalo 90,1 % výdavkov.

Väčšina celej vlaňajšej konsolidácie pritom podľa štátneho tajomníka pripadla na šetrenie vo výdavkoch. A to najmä v mzdovej báze, znižovaním počtu zamestnancov štátnej správy. Nižšie boli aj výdavky na spolufinancovanie k eurofondom. Na druhej strane štátnemu rozpočtu pomohli vyššie príjmy z dividend.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy