Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Krach rozpočtu je zažehnaný. Zákon roka prešiel vďaka Ficovi!
Zdielať na

Krach rozpočtu je zažehnaný. Zákon roka prešiel vďaka Ficovi!

Prijímanie štátneho rozpočtu vyráža dych. Robert Fico sa doslova prelomovo spojil s Ivanom Miklošom. Výsledkom je, že Smer v parlamente umožnil prijatie zákona roka a Slovensko sa vyhlo rozpočtovému provizóriu.

Aj keď sa pôvodne čakalo, že z prijímania štátneho rozopočtu sa stane rokovací maratón a poslanci svoje prekáračky potiahnu až do piatku, opak sa stal skutočnosťou. Zástupcovia parlamentných klubov sa dohodli na skoršom hlasovaní, o čom svedčilo aj to, že sa poslanci postupne odhlásili z rozpravy.

Diskusiu o zákone roka sa tak ukončila oveľa skôr a vzápätí sa o zákone roka o šiestej poobede hlasovalo. Krátko pred ukončením rozpravy, však na tlačovke mnohých prekvapil šéf smerákov Robert Fico. Ten povedal, že jeho strana umožní prijatie rozpočtu a to tak, že v národnej rade zníži kvórum účasti poslancov v rokovacej sále.

Tým Smer umožnil vládnym poslancom dať zákonu roka zelenú aj bez nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov. Koalícia rozpočet presadila i bez hlasov prípadne rebelujúcich zástupcov ľudu. Pri hlasovaní sa napokon prezentovalo 133 poslancov a rozpočet podporilo 75 z nich. Zákon bol tak schválený a slovensko sa vyhlo rozpočtovému provizóriu. 

To však nebolo zadarmo. Smeráci vyrukovali s jednou podmienkou. Tou je naliatie vyšších financií do zdravotníctva. Parlament im to schválil a tak do rezortu príde o 50 miliónov eur viac. 

Rozpočtové debaty však ešte nekončia. Už vo štvrtok ráno by sa na program rokovania národnej rady mal dostať návrh ústavného zákona, ktorý pojednáva o tzv. dlhovej brzde. A aj tej sa smeráci chystajú dať svoje hlasy.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy