Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Krušné chvíle Európy. Nemci nechcú financovať flákačov
Zdielať na

Krušné chvíle Európy. Nemci nechcú financovať flákačov

Eurozóna nemusí pomáhať tým, ktorí sa nepopasujú so svojimi dlhmi. To je odkaz Angely Merkelovej čiernym ovciam Európy. Myslela tým Grékov, Španielov, Portugalcov a Talianov. Je otázne, či chcela nemecká kancelárka len uchlácholiť nahnevaných Nemcov, alebo to myslela vážne.

Nemecká kancelárka pôsobila pred zástupom ľudí naozaj rozhorčene a presvedčivo. Hnev Nemcov je pochopiteľný, na finančnej pomoci, ktorú Európa zostavuje, sa na nej podieľajú až 40-timi percentami.

Štátnici na summitoch v Bruseli v podstate stále omieľajú, že krajiny ako Taliansko, Portugalsko, či Grécko si vstúpia do svedomia. "Ak má Nemecko naďalej držať ochrannú ruku nad eurozónou, nie je možné pokračovať v tom, čo predvádzajú niektoré krajiny," hovorí ekonóm Peter Staněk.

Možno príde teda k zmene. Merkelová odmieta aj spoločné dlhopisy. Riešiť krízu štátnych dlhov, tak, že sa dajú na jednu kopu odporuje podľa nej zdravému rozumu. "Menová únia je politický projekt financovaný Nemeckom, ale to tiež donekonečna neutiahne financovanie v takej podobe ako je dnes," dodáva Staněk.

Žena v strese na burze, za ňou počítače

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy