Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Čierny týždeň Slovákov o dôchodky nepripravil
Zdielať na

Čierny týždeň Slovákov o dôchodky nepripravil

Čierny týždeň na finančných trhoch zobral Slovákom časť vkladov v podielových fondoch. Čo sa však týka penzijných úspor, sporitelia v druhom pilieri môžu byť spokojní. Tie trhovým turbulenciám odolali.

Hoci niektoré rizikové fondy prerobili za posledných sedem dní až desať percent, penzií sa to nedotklo. Správcovské spoločnosti totiž s úsporami svojich klientov hospodária opatrne. Núti ich k tomu zákon Ficovej vlády, podľa ktorého musia každých šesť mesiacov vykázať, že vklady neprerobili.

Podobne hospodária aj správcovia tretieho piliera. Stratila len malá časť fondov, ktoré investujú rizikovejšie. Ako potvrdili správcovia, príspevkové fondy za minulý týždeň poklesli o 1,3 percenta a globálne akciové fondy o 3,4 percenta.

Úspory ľudí drží v bezpečí fakt, že správcovia nakupujú hlavne domáce dlhopisy. Cenné papiere rizikových krajín ako Taliansko či Španielsko sú zastúpené v portfóliách len minimálne. V druhom, rovnako aj v treťom pilieri ich podiel nepresahuje dve percentá z celkového objemu investícií.

sita

Súvisiace články

Najčítanejšie správy