Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Akcie a ropa padajú, zlato stúpa. Vysielali sme NAŽIVO
Zdielať na

Akcie a ropa padajú, zlato stúpa. Vysielali sme NAŽIVO

Po čiernom piatku je tu čierny pondelok. Na svetových trhoch zavládla panika. Vystrašení investori utekajú od akcií k zlatu, jeho cena rastie. Tu je pohľad NAŽIVO na najdôležitejšie burzy sveta.

Uplynulý týždeň prišli Spojené štáty o tri áčka od prestížnej agentúry Standard & Poor's. Tie vyjadrovali presvedčenie, že USA majú najlepšiu ekonomiku sveta. Do toho sa pridali problémy zadĺženého Grécka, Talianska či Španielska a neistý osud eura. To spôsobilo najskôr čierny piatok a dnes aj čierny pondelok na svetových trhoch. Vyzerá to tak, že svet zachváti ďalšia finančná kríza podobná tej z roku 2008. Podrobnosti TU.

New York, Tokio, Londýn, Frankfurt. To sú najznámejšie svetové burzy, z ktorých sme počas dňa priniesli priamy prenos. Po 19-tej nášho času mal mimoriadne televízne vystúpenie prezident USA Baracka Obamu, ktoré ste tiež mohli vidieť.

Hitom investorov preto už nie sú akcie, ale zlato. Nie je totiž naviazané na správanie sa politikov a finančných inštitúcií. "Je to jednoduché, zlato nepredáva centrálna banka žiadnej krajiny, preto teraz zarába," vysvetlil analytik Greg Gibbs z austrálskej spoločnosti RBS.

Dobrou správou pre motoristov môže byť to, že zlacňuje ropa. Hlavné európske akciové trhy sa výrazne prepadli. Nemecký DAX napríklad o 5 percent.

Skupina siedmich najvyspelejších štátov sveta G7 dnes vyhlásila, že urobí všetko preto, aby stabilizovala svetové trhy. "Tieto iniciatívy sprevádzané pokračujúcim úsilím o fiškálnu disciplínu umožnia dlhodobú udržateľnosť verejných financií,“ uvádza sa v stanovisku, ktoré má odvrátiť prepad na trhoch.

V snahe o zmiernenie paniky Európska centrálna banka naznačila, že bude kupovať dlhopisy Španielska a Talianska. Americký minister financií Timothy Geithner zase povedal, že dlhopisy USA sú rovnako silné, ako bola pred znížením ratingu najväčšej svetovej ekonomiky. K tomu mimochodom došlo po prvýkrát v histórii.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy