Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Slováci sú optimisti: Stále veria, že bude lepšie!
Zdielať na

Slováci sú optimisti: Stále veria, že bude lepšie!

Ekonomické správy, ktoré k nám prúdia zo všetkých kútov sveta, sú vyslovene hrozivé. Zdá sa, že ľudia sú napriek tomu pokojní. Väčšina Európanov je totiž presvedčená, že to najhoršie máme za sebou! A ako to vidia Slováci?

Eurobarometer - teda prieskum - sa uskutočnil v máji. A jeho výsledok by mohol mnohých potešiť: budúcnosť vraj Európania začínajú vnímať optimistickejšie. Názor, že vplyv krízy na zamestnanosť  už dosiahol svoj vrchol, má až 43 percent ľudí. Samozrejme, najviac optimistov je v krajinách, kde nezamestnanosť nie je taká zúfalá, akými sú napríklad Grécko, či Portugalsko, ktoré bojujú o to, aby ich nepoložili vysoké dlhy.

Názor Slovákov možno prezentovať nie cekom jednohlasne. Na jednej strane vraj síce veríme, že v boji proti kríze sú opatrenia Európskej únie pri kontrole bánk a finančných inštitúcií a spôsob nakladania s verejnými prostriedkami efektívne. V tomto smere sme s Cyprom, Belgickom a Španielskom najoptimistickejší.

Nie až také jednoznačné je to ale v prípade otázky, ako vidíme dosah krízy na zamestnanosť. Viacerí z nás údajne predsa len veria, že už bude lepšie. Naopak, 35 percent Slovákov až taký optimizmus nezdieľa. V každom prípade, ak by sme mali v pomere optimistov a pesimistov zaradiť Slovákov - boli by sme skôr medzi tými optimistami. Hoci na štvrtom "zemiakovom" mieste.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy