Oblačno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Menová politika by mala byť podľa NBS naďalej primerane prísna
Zdielať na
Ekonomika

Menová politika by mala byť podľa NBS naďalej primerane prísna

Zdroj: Lou/ilustračné

Úvery v bankách pravdepodobne ešte nejaký čas nezlacnejú.

Úvery v bankách pravdepodobne ešte nejaký čas nezlacnejú. Podľa centrálnej banky by totiž menová politika mala naďalej zostať "primerane prísna," a preto zrejme nepristúpi k zníženiu základnej úrokovej sadzby. Od nej sa následne odvíja úročenie vkladov a úverov v komerčných bankách.

"Z pohľadu reálnej ekonomiky naďalej pretrváva nevyhnutnosť zachovania primerane prísnej menovej politiky," uviedla NBS, ktorá na dnešnom zasadnutí Bankovej rady ponechala kľúčové sadzby už šiesty mesiac po sebe bezo zmien. Hlavnú úrokovú sadzbu NBS tak drží na 4,25 percenta.

Proti uvoľneniu menovej politiky je aj riziko zvýšenia inflácie, ktorú musí krajina udržať pre snahu zaviesť euro od začiatku roka 2009. Rast spotrebiteľských cien by okrem vyšších cien ropy či potravín mohli rozmachom úverov ovplyvniť aj vyššie výdavky domácností.

Analytici zmenu sadzieb v októbri nepredpokladali. "Očakávame, že centrálna banka si zachová opatrný postoj aj v nasledujúcich mesiacoch a ponechá úrokové sadzby nezmenené minimálne do druhého štvrťroku 2008," uviedla Mária Valachyová zo Slovenskej sporiteľne.

Pripomenula, že sadzby NBS by mali ešte pred vstupom do eurozóny kopírovať sadzby ECB. Pokiaľ Európska centrálna banka sadzby nezvýši, bude musieť podľa Valachyovej Národná banka Slovenska uvoľniť menovú politiku.

Guvernér NBS Ivan Šramko upozornil, že centrálna banka chce nastavením menovej politiky reagovať hlavne na vývoj ekonomiky a nie na očakávané členstvo v eurozóne. "Možný pohyb v úrokových sadzbách sa nedá hypoteticky vylúčiť," povedal.

NBS znížila hlavnú sadzbu tento rok v marci a apríli zhodne o štvrť percentuálneho bodu.

Pre jednodňové sterilizačné obchody naďalej platí úroková sadzba 2,25 percenta a jednodňová refinančná sadzba zostala na 5,75 percenta.

Zdielať na

Najčítanejšie správy