Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Lekárski odborári žiadajú lepšie platy
Zdielať na
Ekonomika

Lekárski odborári žiadajú lepšie platy

Zdroj: Waldo Jaquith/ilustračné

Lekárski odborári žiadajú lepšie platy,aby sa zastavil ich odchod.

Lekárski odborári opäť požadujú, aby štát lepšie odmeňoval zdravotníkov a v nemocniciach ich počet zvýšil. Inak sa nezastaví odchod lekárov do zahraničia a ohrozí sa prevádzka hlavne v menších nemocniciach, povedal dnes novinárom predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Marian Kollár.

Platy lekárov by sa mali zvýšiť podľa Kollára okamžite minimálne o 30 percent. V súčasnosti je priemerná hrubá mzda lekárov necelých 27.000 korún bez nadčasových príplatkov, poznamenal. V priebehu troch štyroch podľa neho odišlo do zahraničia viac ako tisíc lekárov. Ministerstvo zdravotníctva už skôr tvrdilo, že na výraznejšie zvýšenie platov v rezorte nie sú peniaze.

Zdravotníkom skomplikovala situáciu od septembra novela Zákonníka práce, ktorá zmenila podmienky nadčasovej práce. Podľa odborárov sa však zákonník porušuje, inak by totiž nemocnice nevedeli zabezpečiť nepretržitú zdravotnú starostlivosť a pacientov by nemal kto ošetrovať. Na miestach, kde sa zákonník aspoň čiastočne dodržiaval, sa v septembri znížila celková mzda lekárov, tvrdil Kollár.

"Situácia sa môže veľmi výrazne zhoršiť ešte odchodom ďalších lekárov, a to by sa nám pravdepodobne zrútila prevádzka v mnohých nemocniciach," tvrdil šéf LOZ. Podľa neho sa vo väčšine nemocníc rozbehli podpisové akcie, v ktorých lekári žiadajú okrem iného zvýšenia platov.

Do zdravotníctva by sa malo na budúci rok dostať podľa návrhu štátneho rozpočtu oproti tomuto roku o asi 13 miliárd korún viac. Nárast zdrojov prinesie napríklad aj navýšenie odvodov štátu za svojich poistencov z terajších štyroch na 4,5 percenta priemernej mzdy v ekonomike. Podľa LOZ však takéto zvýšenie odvodov nemusí pokryť potreby zdravotníctva. "Pre nás je prijateľná hodnota päť percent," povedal Kollár. Takéto navýšenie už skôr požadovali aj zástupcovia nemocníc, a navrhoval to aj minister zdravotníctva Ivan Valentovič.

Zdielať na

Najčítanejšie správy