Jasno
13°
Bratislava
Viktória
10.5.2024
Rok 2018 bude pre Slovensko ťažký, tvrdia odborníci
Zdielať na

Rok 2018 bude pre Slovensko ťažký, tvrdia odborníci

Archívne video

BRATISLAVA / Slovensku sa darí, píšeme úspešný príbeh. Aj takéto slová zazneli v utorok na konferencii o slovenskej ekonomike. Vláda aj podnikatelia jedným dychom dodávajú, že je toho veľa, čo ešte treba zlepšiť. Aký teda bude rok 2018? Predovšetkým vraj ťažký.

To, čo bolo 25 rokov našim hnacím motorom, je dnes našou brzdou, hovoria nie len experti, ale už aj politici. Je to pracovná sila. "Slovensko je atraktívna krajina pre investorov, znižuje sa dlh, zvyšuje sa rast HDP," uviedol minister hospodárstva Peter Žiga. 

"Na základe svetového hodnotenia bolo Slovensko vyhodnotené ako 30. najlepšie miesto na život na planéte," povedal vicepremiér pre investície Peter Pellegrini. 

Tieto heslá však zatienilo to, čo všetko nás v roku 2018 čaká. Treba makať, zhodli sa všetci. "Táto republika je preregulovaná," myslí si predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók

Aj preto chce vláda Antibyrokratický balíček, viac peňazí do školstva, strategické dokumenty, zvýšenie transparentnosti, podpora výskumu. Ale už nie každého. "Šanca Slovenska na úspech je podporovať výskum a vývoj len v oblastiach, kde sme naozaj dobrí," hovorí Peter Pellegrini. 

Minister hospodárstva si dal na tento rok domácu úlohu. Volá sa Hospodárska stratégia do roku 2030. "Aby sme vedeli, kam sa chceme dostať do roku 2030. Takýto dokument v tejto chvíli na Slovensku nie je," uviedol Žiga.

Ak by bol taký dokument pred desiatimi rokmi, určite by v ňom bolo, že tŕňom v oku nám bude nedostatok pracovnej sily. Duálne vzdelávanie malo prísť podľa odborníkov už dávno. "Pokiaľ začneme robiť opatrenia v oblasti vzdelávanie dnes, tak je to otázka minimálne najbližších, v dobrom prípade, piatich rokov," dodal Mihók. Na to, že múdre hlavy odchádzajú do zahraničie, obchodná komora upozornila pred desiatimi rokmi. "Netvárme sa, že je to niečo nové. O tomto probléme sme vedeli," dodal Mihók.

A nechali sme ho vraj zájsť tak ďaleko, že ešte potrvá, kým duálne vzdelávanie u nás začne reálne prinášať osoh. Chýba totiž spôsob, ako žiakov motivovať. "My hovoríme veľa o tom, ako beží duálne vzdelávanie v susednom Rakúsku, Nemecku, Francúzsku a ďalších krajinách, ale my sme si z tých krajín zobrali iba názov duálneho vzdelávania," myslí si šéf Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory. 

Na začiatok by podľa experta možno stačilo málo. Nemať toľko prezidentov, viceprezidentov, predsedov správnych rád a množstvo združení a komôr, ktoré tento problém riešia.

V máji 2017 vláda odklepla duálne vzdelávanie na školách. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy