Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Hotely ruinujú vysoké dane. Je ohrozená aj olympiáda?
Zdielať na

Hotely ruinujú vysoké dane. Je ohrozená aj olympiáda?

BRATISLAVA / Po štrajkujúcich učiteľoch a lekároch sa hlásia ďalšie nespokojné hlasy. Tentoraz z radov hoteliérov. Tvrdia, že vysoké odvody a dane ruinujú ich biznis. A ak sa vláda nespamätá, ohrozená vraj môže byť aj olympiáda.

Koniec hotelom v našich horách?

Zimná olympiáda by na Slovensku mala byť v roku 2022. Aspoň tak chce slovenská vláda. Krásne hory, kvalitné zjazdovky a dobré hotely - veď na to máme všetky predpoklady. Hoteliéri sú však iného názoru. Do tohto roku podľa nich nebudeme mať kam všetkých zahraničných športovcov ubytovať. Prečo? Už teraz je vraj viac ako 600 hotelov a penziónov na predaj.

Predstavte si, že tak jedného dňa aj vy sami prídete na hory, vlek fungovať bude, v stánku si budete mať kúpiť čo jesť, ale... Ubytovať a poriadne najesť sa nebude kde! Pracovníci cestovného ruchu preto žiadajú vládu, aby konala a to čo najrýchlejšie. Navrhujú jej po vzore susedných štátov znížiť DPH na služby, ktoré poskytujú - podľa nich by zníženie na 10% prinieslo dokonca 40 tisíc nových pracovných miest!

DPH aj odvody sú príliš vysoké

Vysoká sadzba DPH je podľa riaditeľa Inštitútu hospodárskej politiky Igora Kissa jednou z hlavných bariér rozvoja turizmu u nás. Poľskí podnikatelia odvádzajú 18%, v Česku je to 15%, v Maďarsku dokonca 10%. A hoci by podľa Kissa štát prišiel znížením sadzby o 208 miliónov eur, výpadok by sa časom vykompenzoval zvýšenou zamestnanosťou.

Chceme 10% DPH, dovolenkové poukážky...

S vysokou DPH podnikateľov zaťažuje aj výška odvodov na zamestnancov. Pri priemernej cene 50 eur za izbu takmer tretinu z ceny podľa Kissa pohltia odvody a DPH, prevádzkovateľovi v priemere ostáva 7,5 eura zisku. Z toho ešte musia byť financované ďalšie činnosti, napríklad prevádzka wellnesu či detského kútika. Okrem zníženia DPH navrhujú aj zavedenie dovolenkových poukážok ako formu zamestnaneckého benefitu určeného pre územie Slovenska.

Impulzom na oživenie cestovného ruchy by mohlo podľa Kissa byť aj krátkodobé poskytovanie daňových úľav. "Výpadok príjmov štátu by bol dočasný, ale vykompenzovala by ho vyššia konkurencieschopnosť, zvýšený dopyt a návštevnosť," konštatoval Kiss. Za ďalšie možné spôsoby pomoci pre odvetvie turizmu označil aj zníženie odvodov na zamestnancov alebo podporu zamestnávania a rekvalifikácie mladých ľudí a pracovníkov s nižším vzdelaním.

Téme sa venuje reportérka Beáta Ksenzsighová. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy