Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Nedobrovoľný turizmus kvôli úradom a úradníkom!
Zdielať na

Nedobrovoľný turizmus kvôli úradom a úradníkom!

SLOVENSKO / Napriek tomu, že nemáte chuť na cestovanie, ste do toho nútení. Prečo? Odpoveď je jednoduchá: môžu za to úrady. Týka sa to hlavne tých, ktorí pracujú v inom meste, ako je ich trvalý pobyt. Nie vždy pritom ide len o pár minút cestovania, ale o celé hodiny. Nehovoriac o čase, ktorí strávite pri vybavovaní nového občianskeho preukazu, či živnosti. Strata sa často netýka len času ale aj financií. Zmení sa to?

Trvalý pobyt

Mnohé  problémy by mohol vyriešiť trvalý alebo prechodný pobyt. Pri prvej možnosti však najmä z finančných dôvodov u mnohých nenastal ešte čas na kúpu nehnuteľnosti. S vybavením prechodného pobytu to však tiež nevyzerá ružovo.

Na úrady v mieste trvalého bydliska musia ísť napríklad aj budúci živnostníci. Ľudia by pritom privítali vybavenie papierov v ktoromkoľvek meste. Napríklad ako je to pri cestovných pasoch. Na podobnej ceste sú už aj občianske preukazy. Od leta minulého roka platia pri ich vydávaní nové pravidlá.

Otázka budúcnosti

Ak ste majiteľom občianskeho preukazu, ktorý bol vydaný po 1. júli v roku 2008, môžete zmeny údajov vybaviť už kdekoľvek na Slovensku. Majitelia ešte starých občianskych preukazov sa však v prípade akejkoľvek zmeny musia ešte stále hlásiť v mieste trvalého bydliska.

Ďalším krokom bude vybudovanie KAMO - kontaktných administratívnych miest pre občanov. V každom okresnom meste na Slovensku. Pilotný projekt by mal byť spustený na jeseň v Nitre. Občania si tak budú  môcť vybaviť svoju agendu na ktoromkoľvek mieste na Slovensku.

 

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články