Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Remeslo má zlaté dno! Nie každý totiž môže byť riaditeľom
Zdielať na

Remeslo má zlaté dno! Nie každý totiž môže byť riaditeľom

VRANOV NAD TOPĽOU / Remeslo má zlaté dno. Znalci hovoria, že si to začína uvedomovať stále viac mladých ľudí. Nie z každého totiž bude poslanec, podnikateľ, či úradník...niekto musí aj robiť. A keď to ten niekto ešte aj vie, radosť pozerať. Na ukážku vás zavedieme na Deň remesiel, ktorý zorganizovali v Strednej odbornej škole drevárskej vo Vranove nad Topľou.

Uživiť sa remeslom dá

Umeleckí kováči, košikári či rezbári. Tradičné remeslá na Slovensku ešte nezanikli. A aj keď to teraz vyzerá tak, že prežívajú len vďaka zopár nadšencom. Pán Miroslav je verným príkladom toho, že remeslo vás dokáže uživiť. S manželkou sa pustili do výroby krojov a nikdy to neoľutovali. Ani on sám nemá problém vziať do ruky ihlu a vyšívať. "Je to trošku ťažšie sa uživiť, ale dá sa. My dvaja s manželkou sa tým živíme prakticky 20 rokov," hovorí.

Človek má radosť, že to vie sám

Niektorí to berú už ako koníček, ako napríklad pani Janka, ktorá naučila tkať koberce všetky svoje vnúčatá. Ak ich to neuživí, aspoň ušetria. "Človek má radosť z toho, že si to vlastne urobil sám," povedala. Drevo a železo zatiaľ láka mladých najviac. Šikovní rezbári, stolári či kováči sa ani v dnešnej dobe nestratia. "Máme aj mladých, máme jedného chlapca, ktorý má 11 rokov," dodáva rezbár Milan Krajnák.

"Prešlo dosť rokov od tej nežnej revolúcie, začína sa to trošku obracať a remeslá fakt chýbajú," myslí si Miroslav. "Sú remeslá, ktoré dokážu prežiť aj v ťažších časoch," uzatvára riaditeľ SOŠ drevárskej Igor Šesták.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy