Skoro jasno
20°
Bratislava
Monika
7.5.2024
2000 eur za dva dni? Remeselníci sa na Slovensku nemajú zle
Zdielať na

2000 eur za dva dni? Remeselníci sa na Slovensku nemajú zle

Pokazí sa vám práčka, tečie vám toaleta, upchá sa umývadlo. Nebodaj sa vám zasekne vo dverách kľúč a následne sa zlomí. A to ešte nie je reč o pokazenom aute a následnom servise. Len pri predstave na to, koľko opäť zaplatíte tým, ktorí pracujú rukami, vám je nepríjemne.

2000 eur/ 2dni

Skúseností ľudí hovoria o hrozných sumách, aké zaplatili opravárom, či remeselníkom. Napríklad si predstavte, že by ste zaplatili za dva týždne 2000 eur za rekonštrukciu dvoch izieb alebo za výjazd inštalatérov a následnú obhliadku päťdesiat eur. Nepredstaviteľné? Žiaľ, reálne.

Záruka kvality

Tieto všetky remeslá, ako sú murári, vodári, stolári, elektrikári, či automechanici sú živnostníci. Ich výhodou je, že ich potrebujeme a hodnota ich hodinovej mzdy je veľmi často mnohonásobne vyššia, ako priemerná. Čo je však zarážajúce je to, že kvalita ich práce nie je vždy práve na najvyššej úrovni, resp. na takej, ktorá by zodpovedala neúmernej cene.

Načo diplom

Je preto viac ako podstatné položiť si otázku, či má vôbec zmysel študovať. Každý rok je pracovný trh „pod paľbou“ vysokoškolsky vzdelaných ľudí, ktorí však prácu nemajú. Keď sa im nájsť prácu podarí, výsledok nie je práve uspokojiví. Kým čerstvý absolvent zarobí približne štyri eurá na hodinu, automechanik so stredoškolský, vzdelaním zarobí päťkrát viac.

Ponuka dopyt

Situácia na Slovensku je taká, že mám príliš veľa vzdelaných ľudí, pre ktorých nie je práca. A ak je, nie je platená tak, ako práca remeselná. Keďže je veľký dopyt po manuálne pracujúcich ľudí, no ich ponuka je nízka, smú si určovať aj vyššie ocenenie za svoju prácu. V každom prípade je však vzdelanie podstatné a z dlhodobého hľadiska sú vysokoškolsky vzdelaní ľudia lepšie platení.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

<noscript><div><a href='http://ads.joj.sk/openxnew/www/delivery/ajs.php?n=a44f0aac&amp;cb=6859'><img src='http://ads.joj.sk/openxnew/www/delivery/ajs.php?zoneid=38&amp;cb=6859&amp;n=a44f0aac' alt='' /></a></div></noscript>

<noscript><div><a href='http://ads.joj.sk/openxnew/www/delivery/ajs.php?n=a19627d7&amp;cb=6318'><img src='http://ads.joj.sk/openxnew/www/delivery/ajs.php?zoneid=24&amp;cb=6318&amp;n=a19627d7' alt='' /></a></div></noscript>

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy