Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Braňa počítače nebavia, zmysel života našiel na farme
Zdielať na

Braňa počítače nebavia, zmysel života našiel na farme

Práca snov nemusí byť len v oblasti informačných technológií. Môže byť aj na čerstvom vzduchu, blízko prírody i zvierat. Takýto sen mal aj mladík zo Šenkvíc a dalo mu to dosť práce, aby si ho splnil.

Splnil si životný sen

Pracovná doba Branislava Kašu začína pri zrážkomeri. Pravdaže, jedine v tom prípade, že v noci pršalo. Od množstva zrážok totiž závisí, čo sa môže alebo nesmie na poli robiť.

"Keďže nám napršalo 14 milimetrov, traktoristi nemôžu na pole vstúpiť, musia pracovať v dielni," tvrdí mladý poľnohospodár. Pravidelne musí chodiť po chotári a zisťovať, v akom stave sú porasty. Keďže je veľmi mladý, do tohto remesla ho zaúča jeho starší kolega.

Pracovať v poľnohospodárstve bolo jeho snom. "Moji starí rodičia pracovali na družstve a ja som za nimi chodieval, tak mi to prirástlo k srdcu," tvrdí Braňo. Nevadí mu, že v letných horúčavách musí chodiť do práce aj o štvrtej ráno. "Je to preto, že chemická ochrana sa môže vykonávať do 25 stupňov Celzia," vysvetľuje ďalej Braňo.

Mladých poľnohospodárov je málo

Zdá sa, že v poľnohospodárstve o mladých ľudí nie je záujem. "Životopisov a motivačných listov som poslal nespočetné množstvo. Dokonca sa niektoré podniky ani neozvali - ani mailom ani poštou," hovorí rozhorčene.

Napokon mal šťastie. Zostal pracovať na Poľnohospodárskom družstve v Šenkviciach. "Som tu najstarší a stále sa mám, čo učiť aj on sa má čo učiť. Ale dôležité je, že je vytrvalý a sa zaujíma sa o problematiku," myslí si jeho starší a skúsenejší kolega Vincent Lacko.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ/ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy