Jasno
14°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vinári to majú čoraz ťažšie. Ničia ich vína zo zahraničia
Zdielať na

Vinári to majú čoraz ťažšie. Ničia ich vína zo zahraničia

Známa to veta - In vino veritas - po slovensky, vo víne je pravda. Tá slovenská pravda je bohužiaľ taká, že vinári sa svojim remeslom z roka na rok ťažšie uživia. Bojujú s počasím, ale najmä s lacnou konkurenciou zo zahraničia. A nie len s tým.

Aj škorce či divá zver

Úrodu majú na niektorých viničoch až o 40-50 percent nižšiu, v porovnaní s dlhoročným priemerom. Vinári preto robia čo môžu, a tak skorším zberom chránia nie len pred dobiedzavými škorcami, ale aj pred divou zverou. "A v posledných rokoch je to aj dančia zver, diviaky, srnčia zver, ktorá jednoducho cíti tú možnosť, že ide zima, treba sa napapať," informuje vinár Milan Pavelka.

Náletom škorcov vinári nezabránia, inak je to ale s lesnou zverou. Tá často hľadá útočisko vo viniciach, ktoré sú neobrobené a spustošené. "Je to komplex problémov, ktorým by sa mal štát, vinohradníci a kompetentní zaoberať," dodáva. Okrem počasia a zvery vinárom nepraje ani trh. Ničí ich dovoz lacných vín a chýba injekcia do tiež kvalitnej domácej produkcie.

Cenám sa musia prispôsobiť

"Slovenská republika spotrebuje ročne 600-650 hektolitrov vína, z toho už dovoz tvorí zhruba 400 hektolitrov, teda takmer dve tretiny a to je veľmi vážny moment," povedal hovorca Slovenskej poľnohospodárskej komory Stanislav Nemec.

Naši výrobcovia sa musia prispôsobiť cenám zahraničnej konkurencie, ktoré sú často veľmi nízke a niektorí vinári tak predávajú aj kvalitné vínko pod cenu. "Tento problém je veľmi vážny a bude potrebné zmobilizovať všetky možné podporné mechanizmy, ktoré je možné nasmerovať do tohto sektora, aby sa tam tá podpora dostala aj týmto farmárom," dodal Nemec.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy