Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Zlá správa pre nezamestnaných! Fenomén W je tu
Zdielať na

Zlá správa pre nezamestnaných! Fenomén W je tu

Na mimoriadnej tlačovke o chýbajúcich financiách do nášho rozpočtu, prišiel minister Kažimír so záhadným vyjadrením. Vraj sa naša krajina nachádza v dvojitom Vé. Aj keď pravda nie je príliš ďaleko, skutočný význam dvojitého "V" radšej vysvetlíme...

Negatívny dopad na ekonomiku

"Rok 2013 sa môže istými parametrami podobať roku 2009, no a na to sa nikto z nás nemôže tešiť," povedal v utorok minister financií Peter Kažimír. Inak povedané, Slovensko teda ekonomicky zažije to, čo viacerí predpovedali.

"Negatívne je to, že postupne sa nám rasty znižujú, budúci rok očakávame rast medzi 1 až 2 percentami. Pokiaľ sa nič zlé nestane, tak náš rast by mal ísť na vyššiu úroveň," vysvetlil analytik Tatrabanky Juraj Valachy.

V rámci eurozóny to mohlo byť horšie

Po prepade v roku 2009 prišlo oživenie, ale pretrvávajúce dlhové problémy a oslabenie ekonomiky v eurozóne nám dáva ďalšiu ranu. "V eurozóne už začala recesia, ktorá sa v tomto roku dotkla zatiaľ  šiestich z 13 odvetví," potvrdil analytik Volksbank Vladimír Vaňo. 

Potvrdzujú to aj nálady v našom priemysle. Klesli na najnižšiu úroveň od 2009. Ako tak dobré je, že vývoj ekonomiky pripomína malé dvojité vé a nemala by sa tak vďaka automobilkám, ktoré to ťahajú, prepadnúť do mínusových čísiel, ako v mnohých iných krajinách.

Napriek tomu, že nám predpovedajú jeden z najväčších rastov v eurozóne na budúci rok, márna sláva, vo väčšine firiem vám povedia, ďakujeme neprijímame. Na to, aby firmy opäť prijímali, by sme potrebovali minimálne 3-percentný rast ekonomiky.

Téme sa ďalej venuje Richard Juriš. Spojte sa s ním cez profil na Facebooku!

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy