Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Dobrá správa! Ekonomika rástla najrýchlejšie v únii
Zdielať na

Dobrá správa! Ekonomika rástla najrýchlejšie v únii

Slovenská ekonomika v poslednom štvrťroku minulého roka rástla najrýchlejšie spomedzi všetkých krajín Európskej únie! A to aj napriek tomu, že analytici očakávali jej spomalenie.

V závere roka zrýchlila naša ekonomika medziročný rast až na 3,4 percenta (z troch percent), hoci sa všeobecne očakávalo jej spomalenie na hranicu 2 percent.

Sme najlepší v Európskej únii

V porovnaní s ostatnými krajinami EÚ je na tom Slovensko najlepšie s nárastom 0,9 percent. Na druhom a treťom mieste sú Estónsko a Litva (zhodne s nárastom 0,8 percent). Aj v medziročnom porovnaní sme na tom veľmi solídne. na štvrté miesto nás odsunuli pobaltské krajiny - Lotyšsko 5,3 percenta, Litva 4,5 percenta, Estónsko 4 percentá.

Zrejme aj tak spomalíme, ale ktovie?

Napriek optimistickým ekonomickým výsledkom to ale automaticky neznamená, že si podobné tempo ekonomického rastu zachováme aj v roku 2012. "Nemyslíme si, že rast slovenskej ekonomiky sa môže v súčasnosti takýmto spôsobom pravidelne odlišovať od vývoja v Nemecku a Českej republike. Skôr či neskôr sa spomalenie v týchto ekonomikách premietne aj do vývoja na Slovensku," tvrdí Eduard Hagara z ING Bank. Sú však aj názory, že spomínané čísla vyjadrujú pomerne veľkú odolnosť slovenskej ekonomiky voči európskym brzdiacim trendom, takže k spomaleniu rastu by ani nemuselo prísť.

Pre rok 2012 však analytici, ale aj štát očakávajú výrazné spomalenie hospodárstva. Kým banky predpovedajú rast iba 0,8 %, rezort financií aktuálne prognózuje pre tento rok rast 1,1 %.

Čo nám pomohlo napredovať?

Presné analýzy ešte neexistujú, ale s najväčšou pravdepodobnosťou nárast ekonomického rastu mohli spôsobiť rozbehnuté automobilové produkčné linky. Domáca spotreba ekonomický rast asi nespôsobila, keďže u nás už roky stagnuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy