Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sninčanovi sa podarilo zachytiť vzácny prírodný úkaz
Zdielať na

Sninčanovi sa podarilo zachytiť vzácny prírodný úkaz

SNINA / Spáľ to a utekaj! Aj takto reagovali ľudia na sociálnych sieťach po tom, ako tam Marián Lojan zo Sniny zverejnil video. V lese sa mu podarilo nakrútiť čosi, čo ho aj trochu vydesilo. Na zemi ležal zvláštny sivý kruh, ktorý sa točil. Najprv sa mu to zdalo ako čosi nadpozemské. Jeho nález prekvapil aj skúsených odborníkov zo Slovenskej akadémie vied. Tí hovoria, že Sninčanovi sa podarilo zachytiť mimoriadne vzácny prírodný úkaz.

"Prvé, čo ma napadlo bolo, že sú to nejakí mini marťania, lebo ten kruh ma fakt zaskočil. A zrazu sa to začalo hýbať, prišiel som bližšie a fakt sa to hýbalo," opísal nálezca Marián Lojan. 

Všetko si natočil na mobil a video videli odborníci zo Slovenskej akadémie vied. "Ja sa priznám, že ja som to v živote nevidel," povedal Dušan Žitňan zo SAV. Zvláštny sivý kruh opticky pôsobí tak, že sa na zemi točí.

"Rozmerovo to malo približne 40 cm, do pol metra, prekvapilo ma, aké je to veľké," dodáva Lojan. "To, čo vidíme na tom videu, je veľmi pravdepodobne priadkovček dubový. Tie húsenice majú veľmi zvláštne správanie," myslí si Žitňan. Väčšina bežných húseníc u nás žije v spoločných hniezdach a za potravou vyliezajú jednotlivo. Tieto však chodievajú všade hromadne. "Spoločne vylezú na strom, tam sa napapajú a potom sa spoločne vrátia," vysvetlil Žitňan. 

Podľa odborníka sú ich tisícky. Vytvoria takýto pohyblivý pás, ktorý môže byť široký aj 30 cm a dlhý aj niekoľko metrov. Výnimočný je jav, kedy sa prvé húsenice dostanú do cesty tým posledným. Vtedy sa začnú takto točiť do kruhu, no nevedia o tom. To, že sa práve tento úkaz podarilo zachytiť na video je podľa skúseného odborníka veľmi vzácne.

"Tento pán, čo natočil to video mal pomerne veľké šťastie, lebo toto vidieť v prírode je veľmi zaujímavý ale aj zriedkavý úkaz, takže treba sa z tohto tešiť," pokračuje Žitňan.  Tento druh nočného motýľa je najviac rozšírený v južne, no objavuje sa aj v strednej Európe. V súčasnosti však došlo k jeho premnoženiu v Anglicku, čo spôsobuje nemalé škody. "Tam je to obrovský problém, lebo tam nemá prirodzených nepriateľov, ktoré by dokázali kontrolovať tú populáciu, takže tam dochádza k holožeru dubov, ale to u nás nehrozí," tvrdí Žitňan. 

Približne o týždeň sa tieto húsenice zakuklia a o ďalšie dva týždne z nich vyletí motýľ, ktorý bude u nás poletovať až do septembra.

Súvisiace články