Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Hrobári z krajín V4 si merali sily v Trenčíne. Pri kopaní našli aj nečakaný objav
Zdielať na

Hrobári z krajín V4 si merali sily v Trenčíne. Pri kopaní našli aj nečakaný objav

TRENČÍN / V Trenčíne sa stretli hrobári zo Slovenska, z Poľska, z Maďarska a zo susedného Česka, aby súťažili v netradičnej disciplíne – v kopaní hrobu na čas. Hrobári tvrdia, že je to práca náročná, no nemenili by.

Rozhodovalo sa o tom, ktorí hrobári z krajín V4 sú najšikovnejší. "Osemdesiat centimetrov je šírka, 160 centimetrov je hĺbka a dva metre je dĺžka hrobového miesta. Kto to prvý vykope a zmestí sa tam naša šablóna, tak vyhráva," uviedol organizátor Vladimír Eker.

Používať mohli iba lopatu, rýľ a krompáč. Nebolo to vôbec jednoduché. "Prvé štichy boli ťažké, potom ľahšie, ale posledné štichy boli samé kamene," povedal hrobár a víťaz súťaže Lukáš Polák. "Zo začiatku to bola samá skala, potom trocha hliny a potom zasa skaly, takže všetko krompáčom," uviedol hrobár a víťaz súťaže Jozef Petrovič.

Títo dvaja chlapi z Bolerázu to zvládli najrýchlejšie a tešili sa z víťazstva. Podľa ich slov rozhodla aj taktika. "Nechceli sme vyskakovať z jamy. Chceli sme robiť čo najdlhšie dvaja," dodal Petrovič. Hrobári tvrdia, že povolanie majú ťažké, ale ani jeden z nich by nemenil. Najhoršie je to podľa ich slov v zime. "Dva roky dozadu to bolo aj 1,5 metra zamrznuté, tak sme to museli zbíjačkou rozbíjať," povedal hrobár Dušan Povalec.

"Používajú takú fintu, že zapália pneumatiku na tom mieste, kde idú kopať," uviedol Eker. Počas kopania nájdu v zemi kadečo. "Kuriózne je to, že sme aj delostrelecký granát našli, guľometný pás, dokonca sme museli pohreb presunúť kvôli tomu," dodal Eker. Počas štvrtkovej súťaže našli plynovú rúru, ktorá nebola zakreslená v žiadnych plánoch.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články