Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V Brne si nechávajú meniť pohlavie aj Slováci
Zdielať na

V Brne si nechávajú meniť pohlavie aj Slováci

BRNO / Utrpenie spôsobené vlastným telom - aj tak sa dá v skratke popísať transsexualita, teda diagnóza, pri ktorej človek trpí tým, že sa narodil v úvodzovkách v nesprávnom tele. Na Slovensku takýto pacient veľmi nepochodí, situácia je u nás komplikovaná. V susednej Českej republike je postup priamočiary - minimálne rok trvajúci diagnostický postup, aby sa vylúčili iné dôvody, potom aspoň 12 mesiacov trvajúca hormonálna terapia a napokon môže pacient požiadať komisiu na ministerstve zdravotníctva o povolenie na zmenu pohlavia. V Česku je tento proces hradený zdravotnou poisťovňou.

Nielen v Brne, ale v celej ČR narastá počet transsexuálov, teda ľudí, ktorí žiadajú i zmenu svojho pohlavia - a dve tretiny z nich oprávnene.

"V roku 2012 sme mali ročne asi 25 nových pacientov, o 6 rokov neskor je to temer dvojnásobný počet, ktorý rastie. Len za ostatných 14 dní sa nám ozvalo 6 klientov, z toho 3 pod 18 rokov. Nemôžeme z kapacitných dôvodov uspokojiť všetkých klientov," hovorí Petra Sejbalová, primárka sexuologického oddelenia Fakultnej nemocnice v Brne.

Hovorkyňa slovenského ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová dodáva: "Ministerstvo takéto štatistiky neeviduje, rovnako neevidujeme ani štatistiky, ak majú ľudia záujem o zmenu pohlavia v zahraničí."

Slovenské centrum zdravotníckych informácií síce eviduje diagnózu (podľa oficiálne platnej Medzinárodnej klasifikácie chorôb je transsexualita vedená pod diagnózou F 64.0 a je definovaná ako stav jedinca, ktorý si praje žiť a byť akceptovaný ako príslušník opačného pohlavia), no zo štatistík nevyplýva, aký postup bol zvolený a či títo pacienti aj podstúpili zmenu pohlavia. Reálne čísla transsexuálov na Slovensku nie sú známe.

"Teraz máme v diagnostickej fáze 3-4 občanov zo Slovenska. Máme záujemcov aj zo Slovenska, bohužiaľ sa im nepodarí vyjednať so zdravotnou poisťovňou tak, aby tu našu starostlivosť platila, preto si to musia platiť sami, jedná sa o nemalé čiastky," vraví primárka Sejbalová.

Eduard sa narodil ako dievča. Jeho premena na muža trvala sedem rokov.

"Dusil som to v sebe do svojich 15 rokov. Stopercentne som spokojný, prineslo mi to pokoj do duše," hovorí dnes 22-ročný Eduard.

Endokrinológ Karel Starý vysvetľuje: "Po začatí hormonálnej terapie sa pacientom nesmierne uľaví."

Mnohí sa dokonca uspokoja so zmenami, ktoré prinesie hormonálna terapia a o operačnú zmenu pohlavia ani nepožiadajú. Či už pristúpia ku komplikovanej operačnej zmene pohlavia alebo nie, transsexuáli považujú podporu rodiny za mimoriadne dôležitú.

"Som veľmi rád, že aj moja babička prišla za mnou a povedala mi, že to vedela už od detstva, že som bol vždy iný, skôr chlapec ako dievča," hovorí Eduard.

Ako prvý krok je potrebné dostatočne dlhé diagnostické obdobie, kde je nevyhnutná spolupráca odborníkov z rôznych odvetví medicíny. 

"Psychiater, sexuológ, klinický psychológ, gynekológ, urológ, endokrinológ, osteologické vyšetrenia. Kľúčový je takzvaný Real life test, kedy pacienti začnú používať pohlavne neutrálne meno a vyskúšajú si svoju vytúženú rolu naživo," vysvetľuje primárka Sejbalová.

Endokrinológ upozorňuje: "Rozhodnutie je pre celoživotnú liečbu."

Lekári upozorňujú aj na možné zdravotné riziká a aj preto je kľúčové nekonať unáhlene.

"Chodiť na sedenia, všetko si v sebe urovnať, aby sa nestala chyba, že prejdú zmenou pohlavia a potom si povedia, že to bola chyba a už sa to nedá vrátiť," hovorí Eduard.

Súvisiace články