Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Voľby sú už na spadnutie. Štatistický úrad nenechá ľudí na výsledky čakať
Zdielať na

Voľby sú už na spadnutie. Štatistický úrad nenechá ľudí na výsledky čakať

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Kampaň do komunálnych volieb sa skončila a už od polnoci 8. novembra začalo plynúť moratórium. Prvé výsledky volieb budú zverejňované priebežne počas sobotňajšej noci, keď sa zatvoria volebné miestnosti po 22:00.

Komunálne voľby sú už za dverami a všetko by malo byť dokonale pripravené. "Na spracovanie výsledkov sa použije integrovaný volebný informačný systém," uviedol Alexander Ballek, predseda Štatistického úradu Slovenskej republiky. 

Rýchlosť, akou sa priebežné výsledky budú objavovať a v 10-minútových intervaloch obnovovať na tradičnej webovej adrese "www.volbysr.sk", závisí aj od rýchlosti, akou sčítajú hlasy jednotlivé volebné komisie a potom odošlú zápisnice. "V priebežnej fáze sumarizácie výsledkov bude dostupné meno víťaza na post starostu alebo primátora a počet hlasov, ktoré získal. V záverečných výsledkoch, v nedeľu popoludní, budú dostupné výsledky aj ostatných kandidátov, ktorí neuspeli," informovala Jana Morháčová, hovorkyňa Štatistického úradu Slovenskej republiky. 

Priebežný vývoj sa dozvieme v prípade dvoch veľkých slovenských miest. "Historicky prvýkrát budú výsledky voľby primátora mesta Bratislava a Mesta Košice zobrazované priebežne. Verejnosť a médiá tak budú môcť vidieť priebežné poradie kandidátov," povedal Alexander Ballek. Štatistický úrad poskytuje iba odhad počtu oprávnených vodičov. "Nedisponujeme číslami o počte cudzincov, ktorí sa môžu zúčastňovať týchto volieb," dodal predseda Štatistického úradu Slovenskej republiky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy