Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Finančná správa prehľadávala priestory firiem košického podnikateľa. Štátu má dlhovať 20 miliónov
Zdielať na

Finančná správa prehľadávala priestory firiem košického podnikateľa. Štátu má dlhovať 20 miliónov

KOŠICE / Firmy košického podnikateľa Gabriela K. mali dlhovať štátu na DPH až neuveriteľných 20 miliónov eur. Už niekoľko rokov zato čelí trestnému stíhaniu. Finančná správa od štvrtkového rána až do večerných hodín prehľadávala priestory jeho firiem.

Internetový portál Aktuality.sk vyšiel s článkom o takzvanom košickom Bašternákovi okolo polnoci. Ihneď potom zasahovalo komando Finančnej správy a v Košiciach spustili utajovanú akciu. Šlo o bývalé sklady pošty, ktoré vlastní práve košický podnikateľ. Zatiaľ sa nevie, aká stopa priviedla kriminalistov na toto miesto. Z vnútra ale vyťahovali obrovské mechy s dokumentami, vraj veľmi dôležitými. 

V okolí policajtmi obliehanej budovy pracovala trojica brigádnikov. Jedného z nich ale údajne odviezli ako dôležitého svedka. Zhabané dokumenty vážili približne 600 kg. 

O stanovisko v tejto veci požiadala TV JOJ aj jedného z advokátov košického podnikateľa Gabriela K. Ten sa ale k tomu odmietol vyjadriť. To ale nie je všetko. Konkrétnosti nechce ešte prezradiť ani Finančná správa. "Finančná správa v tejto chvíli nemôže poskytnúť žiadne podrobnejšie informácie, vzhľadom na to, že v prípade ešte prebiehajú ďalšie procesné úkony," povedala hovorkyňa finančnej správy Ivana Skokanová. 

Košický podnikateľ ale nečelí prvému problému. Má totiž figurovať v daňovej kauze za desiatky miliónov eur, do ktorej sú údajne zapletení aj exriaditeľ Okresného daňového úradu v Košiciach Ivo P. a jeho manželka. Špeciálna prokuratúra to vyšetruje od roku 2009. "V trestnej veci vedenej na Úrade špeciálnej prokuratúry sú medzi obvinenými aj osoby G. K. a I. P. Obvinení sú stíhaní za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, neodvedenia dane a poistného a vo vzťahu k obvinenému I. P. aj iné," povedala hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. 

Na to či padne v daňovej kauze obžaloba sa už čaká takmer rok. Spis má až 448 strán. "Prokurátor študuje rozsiahly spisový materiál, ktorý mu bol predložený s návrhom na podanie obžaloby," dodala Tökölyová. Finančná správa sľúbila, že vo veci štvrtkových zásahov poskytne komplexné informácie už v piatok.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy