Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Výnimočná kaplnka. Na špeciálne povolenie čakali niekoľko mesiacov
Zdielať na

Výnimočná kaplnka. Na špeciálne povolenie čakali niekoľko mesiacov

LUČENEC / V lučeneckej nemocnici otvorili kaplnku, ktorá je jedinečnou na Slovensku. Môžu sa tam totiž vykonávať svadobné obrady, aj krsty. Na to ale bolo potrebné špeciálne povolenie priamo z Vatikánu. Čakalo sa naň niekoľko mesiacov.

Približne po 50 rokoch majú pacienti lučeneckej nemocnice opäť miesto, kde môžu v ťažkých životných situáciách skloniť hlavu a hľadať duchovnú útechu. "Je to miesto pre každého. Môžu prísť veriaci, neveriaci aj inoverci. Nachádzajú tu priestor na stíšenie. Viete, keď už na človeka doľahnú také životné ťažké skúšky, tak sa zamýšľa," uviedol Stanislav Stolárik, rímskokatolícky biskup rožňavskej diecézy.  

​Nemocnica je miesto, kde sa ľudia dozvedia nepríjemnú diagnózu, alebo ich čaká náročná operácia. A toto sú životné momenty, kedy sa mnohí utiekajú k modlitbe. Tá pre nich znamená oporu, nádej. "Ja sa len modlím za všetkých tých, na ktorých prídu ťažšie chvíle, aby sa nebránili otvoriť. Možno svojimi slovami, svojou otvorenosťou, úprimnosťou povedali pánu Bohu to, čo ich bolí v duši." povedal Stanislav Stolárik.

Kaplnka v lučeneckej nemocnici je ale niečím výnimočná. A to z toho dôvodu, že tu pacienti môžu uzatvoriť manželstvo, či pokrstiť svoje dieťa. "My sme dostali jediný výnimku na Slovensku, jediná nemocnica, že môžeme sobášiť a krstiť," informoval Ján Miadok, námestník VšNsP Lučenec.

Špeciálnu žiadosť poslali až do Vatikánu, na odpoveď čakali niekoľko mesiacov. "Ten dekrét je na to, aby sa tu mohlo krstiť a sobášiť. To bola moja najkrajšia myšlienka," povedal Ján Miadok. "Pol roka sme čakali na to, aby pápež dal požehnania," dodal. 

Svätostánok počas omše vysvätil biskup rožňavskej diecézy. Určená je pre veriacich všetkých cirkví, súčasťou je aj spovednica.

Pozrite si aj reportáž o kaplnke na Bratislavskom hrade:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy