Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Číňan cestuje okolo sveta, na Slovensku sa mu pokazilo auto a bol problém
Zdielať na

Číňan cestuje okolo sveta, na Slovensku sa mu pokazilo auto a bol problém

BRATISLAVA / Vo veku 60 rokov sa rozhodol, že si urobí vodičský preukaz. Trvalo dva roky, kým ho dostal. Odvtedy prešlo už šesť rokov a po celý ten čas prakticky nespustil nohu z plynu. Muž z východnej Číny putoval autom naprieč svetom a natrafil aj na Bratislavu.

Keď dostal vodičský preukaz, najprv si dal len menšiu okružnú jazdu po Ázii o veľkosti niekoľkých desiatok tisíc kilometrov.

Potom sa ale odhodlal na cestu do Európy a prišiel aj na Slovensko. Najazdil už toľko kilometrov, že by trikrát obišiel celú planétu. Spoločnosť v aute mu robí manželka.

"V Taliansku som jej povedal, že spiatočná cesta povedie cez Indiu. To by pre ňu už nemuselo byť bezpečné, a tak išla domov do Číny lietadlom," hovorí dobrodruh Zhang Zhiwu.

Kľukato naprieč Európou

Povolaním advokát nejde priamo. Tretia cesta je mimoriadne kľukatá.

Jeho prechodným bydliskom je už druhý rok priestor auta. V zásade využíva len obytnú časť.

Dobrodruh cestoval cez Moskvu, do Fínska, Nórska, cez Dánsko sa presúval na juh až do Portugalska. Pokračoval do Talianska, cez Chorvátsko na juh do Grécka. Potom putoval na sever do Českej republiky, odkiaľ pokračoval na Slovensko. To sa mu stalo osudným.

"V Bratislave sa mi po prvýkrát pokazilo auto. Všimli si to neznámi mladíci a spontánne mi pomohli nájsť servis. Týmto sa im chcem poďakovať," vysvetľuje Zhang Zhiwu.

Hľadanie servisu

Nájsť servis na čínske auto je v našich zemepisných šírkach ťažké. Utorok strávil s pomocou televízie JOJ telefonovaním a presunmi zo servisu do servisu po našom hlavnom meste. S pokazeným autom len dvadsaťkilometrovou rýchlosťou. Dobrodruh pritom hovorí iba čínsky.

"Aj preto som sa v jednom servise v Petržalke ocitol dvakrát. Nikde nevedeli motor zdiagnostikovať. Až na Trnávke si trúfli. Ani tam to ale nevedia opraviť," smutne hovorí dobrodruh.

Automechanikom sa aspoň podarilo zistiť, kde je problém. Našli iný servis, ktorý si na to trúfne. Jeho prestávka sa tak predĺži ešte o deň, ak mu auto opravia.

"Zatiaľ si môžem pozrieť fotky. Urobil som ich viac ako desaťtisíc. Najviac sa mi páčila Praha, Viedeň a Paríž," uzatvára Číňan.

Číňan si splnil sen. V aute cestuje naprieč svetom, zastavil sa aj v Bratislave, pozrite si reportáž:

Súvisiace články