Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fotky, o ktorých nikto netušil. Našli nové snímky Gabčíka s Kubišom
Zdielať na

Fotky, o ktorých nikto netušil. Našli nové snímky Gabčíka s Kubišom

BRATISLAVA / Od atentátu na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha uplynulo už takmer 74 rokov. A práve fotky Slováka Jozefa Gabčíka a Moravana Jana Kubiša, sa po takom dlhom čase podarilo objaviť v pozostalosti jedného vojaka.

Novoobjavené fotografie Jozefa Gabčíka a Jana Kubiša vznikli v dňoch pred ich vysadením v Protektoráte v noci na 28. decembra 1941. Viac ako 70 rokov o nich okrem autora nikto netušil.

Fotografom Vrbíček

"Fotografom bol Bohumil Vrbíček. Bol príslušníkom zvláštnej skupiny D vo Veľkej Británii. V skupine, ktorá mala za úlohu pripravovať parašutistov do operácií, fungoval ako dentista," hovorí kurátor Vojenského historického ústavu v Prahe Zdeněk Špitálník.

Fotografie v uniformách vznikli evidentne na pamiatku. Vrbíček totiž Gabčíka a Kubiša pôvodne fotil v civile. Na falošné legitimácie. "Išlo o ich portrétové fotografie do ich protektorátnych preukazov," dodáva Špitálnik.

Viac ako sto fotiek

Fotografie našli príbuzní vo Vrbíčkovej pozostalosti a získal ich Vojenský historický ústav v Prahe. "Fotografií bolo viac ako sto. Zachytávali nielen Gabčíka a Kubiča, ale aj iných parašutistov z prvej operačnej vlny," hovorí kurátor Vojenského historického ústavu v Prahe.

Fotky vznik v Londýne. V budove, pri ktorej známej tehlovej stene sa fotili všetci parašutisti pred nasadením do akcie.

Stále nové nálezy

Aj keď od atentátu na Heydricha uplynulo až takmer 73 rokov, stále sa v archívoch alebo ako v tomto prípade v pozostalostiach dajú nájsť fotografie, či dokumenty, ktoré sa považovali na stratené, či zničené.

"Tieto nálezy nás presviedčajú, že sa dá ešte stále niečo získať a niečo nájsť,  pretože po viac ako 70-tich rokoch sa objavili  takéto unikátne materiály," uviedol Špitálnik.

Doteraz napríklad nikto nenašiel oficiálny nemecký protokol o skúške stengunu, ktorým chcel Gabčík vystrelil na Heydricha. Pre zaseknutý náboj však nakoniec nevystrelil.

Pozrite si reportáž Veroniky Tóthovej:

Súvisiace články