Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
V opustenej nemocnici zachraňovali ríšskeho protektora Reinharda Heydricha
Zdielať na

V opustenej nemocnici zachraňovali ríšskeho protektora Reinharda Heydricha

BRATISLAVA / Počas víkendu sa Nemocnica Sv. Michala v Bratislave preniesla do roku 1942. Zaplnili ju ľudia v dobových kostýmoch, pretože natáčali pokračovanie filmu Atentát na Heydricha. Konkrétne sa nakrúcala operácia zastupujúceho ríšskeho protektora. Špeciálne pre tento film vyrobili repliky pôvodného zariadenia i prístrojov.

Operačná sála nemocnice sa preniesla v čase. Konkrétne do roku 1942. Na stole leží pacient, pri ňom je anesteziológ a chirurgovia.

"Nakrúcame vlastne operáciu Heydricha po atentáte," ozrejmuje režisérka Veronika Tóthová.

"Minulý rok sme robili film o Jozefovi Gabčíkovi a teraz robíme pokračovanie, ktoré sa pracovne volá Málo známe fakty. Bude to film rozdelený na viac častí a jedna z nich sa venuje operácii Heydricha," dodáva.

noviny.sk/Veronika Tóthová

Deväť mesiacov príprav

Príprava na jeden deň nakrúcania trvala dlhých deväť mesiacov. Režisérka zozbierala historické podklady, záznamy z operácie a tiež informácie o vybavenosti vtedajších operačných sál.

"Oslovila som chlapcov, ktorí majú Klub vojenskej histórie a venujú sa zdravotníckej technike," prezrádza Veronika Tóthová.

Následne zháňala režisérka potrebné vybavenie v starých nemocničných skladoch. "Väčšinu tých vecí sme našli a čo nie, vyrobili sme repliky," dodáva.

noviny.sk/Veronika Tóthová

Pri operácii pomáhala aj špeciálna osoba. "Syn lekára, ktorý pri tej operácii bol," odtajuje režisérka.

Lekári, sestry, SS-áci

V snímke budú okrem lekárov a sestier i vojaci SS či dobovo oblečený komparz.

noviny.sk/Veronika Tóthová

Film bude hotový o niekoľko mesiacov. "Až budúci rok, pretože druhá časť tohto filmu sa týka aj Jozefa Gabčíka a jeho priateľky, ktorá v tom čase mala malé dieťa a nám sa ho podarilo nájsť," uzatvára Veronika Tóthová.

V bratislavskej nemocnici natáčali film o operácii Heydricha, pozrite si reportáž:

Súvisiace články