Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
101. výročie narodenia J. Gabčíka. Rodina žila v strachu
Zdielať na

101. výročie narodenia J. Gabčíka. Rodina žila v strachu

BRATISLAVA / V pondelok uplynulo 101 rokov od narodenia zrejme najväčšieho vojenského hrdinu zo Slovenska – Jozefa Gabčíka. Spolu s Kubišom spáchali atentát na Reinharda Heydricha. V archíve sme našli vzácny spis, ktorý dokumentuje ako fašisti vypočúvali Gabčíkovu rodinu krátko po atentáte.

Otec zareagoval veľmi odvážne

Po atentáte na Heydricha, ktorý Nemcami veľmi otriasol, sa začal pohon na všetkých rodinných príslušníkov parašutistov. Tých, ktorí žili priamo v Protektoráte, popravili. Gabčíkovci však žili v dome v Poluvsí, neďaleko Rajeckých Teplíc. Ani ich vyšetrovanie neminulo.

"Priamo do tohto bol zaangažovaný Šaňo Mach, minister, aj s tou nemeckou delegáciou tam osobne vycestovali," opisuje riaditeľ Slovenského národného archívu Radoslav Ragač. Táto delegácia vlastne Gabčíkovmu otcovi oznámila, že Jozef Gabčík zahynul v boji v krypte kostola v Resslovej ulici v Prahe. A na túto správu zareagoval na tú dobu a situáciu veľmi odvážne.

Vo vyšetrovacích spisoch je zaznamenaná aj takáto reakcia Gabčíkovho otca – keď sa dozvedel, že Jozef Gabčík v Prahe zahynul pobedal – Toto mi dal Slovenský štát. Keď mu odpovedali, že Slovenský štát nemôže za to, že jeho syn bol vrahom, odpovedal – čo inšie mal robiť.

V rodine sa o tom nerozprávalo

"Samozrejme, že to bolo odvážne. Bola to reakcia otca, ktorý stratil svojho syna, vo veci, ktorú sám považoval za správnu," hovorí praneter Jozefa Gabčíka Katarína Tomčíková. Gabčíkova praneter spomína, že v rodine sa tejto téme vyhýbali a o Jozefovom čine, ktorý mal aj vo svete veľký ohlas, vôbec nehovorili.

"Moja starká, čo bola Jozefova švagriná, tak tá o tom nehovorila takmer vôbec, pretože oni sa po vojne a dá sa povedať ešte aj dlhé obdobie po vojne, stále sa báli, že môže hocikto prísť a ich postrieľať," dodáva praneter. Katarína stále žije v dome, na ktorom je Gabčíkova pamätná tabuľa.

Staňte sa fanúšikom spravodajstva TV JOJ na sociálnej sieti TWITTER a vyhrajte!

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy