Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Andrej Kiska povýšil Gabčíka za atentát na Heydricha na armádneho generála
Zdielať na

Andrej Kiska povýšil Gabčíka za atentát na Heydricha na armádneho generála

BRATISLAVA / Jozef Gabčík, jeden z vojakov, ktorí vykonali jeden z najväčších odbojových činov II. svetovej vojny, je už brigádnym generálom. Do tejto hodnosti ho povýšil prezident Andrej Kiska. Okrem Gabčíka boli povýšení aj ďalší dvaja vojaci, ocenených bolo 22 členov zahraničných česko-slovenských armád a domáceho odboja.

"Mám 94 a pol roka a takáto oslava nebola ani moja svadba. To bolo po vojne," zhodnotil svoje vymenovanie do hodnosti brigádneho generála Ján Kubík.

Zúčastnil sa bojov o Duklu, odkiaľ sa presunuli do Slovenského národného povstania. Po rozpustení ich jednotky ho zajali Nemci a odvliekli do zajateckého tábora. "Keď som bol zajatý, mal som 95 kíl. Keď ma oslobodili sovietski vojaci, mal som 41. Bol hlad, zima a strach," dodal Kubík.

Ján Kubík sa zúčastnil bojov o Duklu:

SITA

Brigádnym generálom in memoriam sa stal aj plukovník vo výslužbe Ľudevít Sozanský. "Oceňujem tak zásluhy a profesionalitu. Najmä však vzdávam úctu tým nesmierne odvážnym ľuďom," povedal prezident Andrej Kiska.

Pocta Gabčíkovi

Generálske vyložky si prevzala aj praneter Jozefa Gabčíka, Katarína Tomčíková. "Je mi potešením a cťou, že po tých 73 rokoch sa mu dostalo takejto cti. Vážim si, že sa na neho nezabúda a že ten jeho čin nezapadolprachom," uviedla Tomčíková.

Spomínaným činom bol atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Heydricha, ktorý prispel k tomu, že po vojne sa Československo obnovilo v jeho pôvodných hraniciach. "Chcel dosiahnuť nejaký vyšší cieľ a myslím, že sa zapísal nielen do európskych ale do svetových dejín," dodala Tomčíková.

Prezident ocenil aj ďalších 22 účastníkov odboja, medzi ktorými boli napríklad Jaroslav Fabok, Alisa Domanova či Milan Píka.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy