Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Otto Wagner, muž, ktorý prežil plynovú komoru
Zdielať na
Zaujímavosti

Otto Wagner, muž, ktorý prežil plynovú komoru

MAUTHAUSEN / Aj v ďalšom koncentračnom tábore, ktorý bol iba 250 kilometrov od Bratislavy, pripravili fašisti o život tisíce ľudí. Mnohých tam deportovali zo Slovenska. Koncentračný tábor Mauthausen bol oslobodený ako jeden z posledných – 5. mája 1945. Aj tam pôsobil rovnako bezcitný a brutálny lekár ako doktor Mengele.

Prví väzni do Mauthausenu prišli 8. augusta 1938 z Dachau. Pôvodne bol tábor koncipovaný pre tri až sedem tisíc väzňov.

Dvadsaťtisíc väzňov

"Rástol, bol dopĺňaný o ďalšie časti a ku koncu roka 1944 sa nachádzalo v komplexe zhruba 20 tisíc väzňov," hovorí riaditeľ Mauthausen Memorial Harald Hutterberger. 

Medzi nimi aj Otto Wagner z Bratislavy. Keď sa do Mauthausenu dostal, mal dvadsať rokov. A práve to a odhodlanie, že to zvládne mu pomohlo prežiť. "Zachránilo ma, že som bol mladý. Že som bol bývalý plavec a potom si ma veliteľ vybral ako tlmočníka," povedal v dokumente Neumlčaní bývalý väzeň Otto Wagner.

SITA

Mal obrovské šťastie

Wagner mal v istom momente obrovské šťastie. So spoluväzňami ho nahnali do plynovej komory. Našťastie ho práve vtedy hľadal jeden z lekárov na tlmočenie. "Tak som vyšiel z tej plynovej komory, o pár minút zavreli vráta a o 15 min tam bolo 49 splynovaných ľudí," spomína Wagner.

Tábor v Mauthausene bol oslobodený bez jediného výstrelu. Väzni len otvorili bránu americkým tankom. Príslušníci SS už pár dni pred 5. májom ušli. "Dorazili sem dva tanky 11. americkej tankovej divízie. Tábor našli zabezpečený hasičským zborom Wiensk. Hasičom sem prikázali prísť, keď SS-áci opustili tábor," dodal riaditeľ Mauthausen Memorial Harald Hutterberger.

Plynová komora neprístupná

Tábor prešiel v poslednom roku výraznou rekonštrukciou. Do plynovej komory sa už verejnosť nedostane. Pribudlo ale múzeum či zrekonštruované podzemie a v ňom aj takzvané knihy mŕtvych. Mená všetkých, ktorí koncentračný tábor neopustili.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články