Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Študenti sa môžu zapísať na semináre lásky
Zdielať na

Študenti sa môžu zapísať na semináre lásky

PEKING / Život študentov vysokých škôl a univerzít sa netočí len okolo vzdelania a akademických úspechov. To platí aj v Číne, kde sa však v otázkach mimoškolských aktivít súkromného rázu stále striedajú konzervatívne postoje s modernými.

Priekopníkom moderných postojov je napríklad Tiencinská univerzita, kde si študenti tento semester mohli zapísať seminár týkajúci sa - milostného života.

Podpora zvykov

Semináre predmetu nazvaného "Láska v teórii i praxi" sú na tejto univerzite v severovýchodnej Číne nepovinné, ale študenti za nich dostanú zápočet a poučia sa o "psychológii lásky" či "ekonómii lásky". Dostanú lekciu etikety a zúčastnia sa aj vzťahových "salónov", pri ktorých si budú môcť vyskúšať vopred dohodnutý kontakt s cudzou osobou opačného pohlavia.

Postoj voči vzťahom je u generácie mladých Číňanov z mesta čím ďalej tým liberálnejší, ale "randiaca kultúra" je stále podstatne konzervatívnejšia, než je bežné na Západe. Semináre Tiencinské univerzity, ktoré iniciovala študentská asociácia Magpie Bridge, majú podporiť zdravé a otvorené zvyky flirtovania a zoznamovania sa.

Teória lásky

"Škála zahrnutých tém je široká, vrátane právnej problematiky romantických vzťahov, vhodných spôsobov aj zručností pri nahováraní. A preberať sa bude aj teória lásky sama k sebe, než sa človek zamiluje do niekoho iného," povedala denníku The Times zakladateľka Magpie Bridge Wang Žuej.

Medzi prednášajúcich boli prizvaní okrem iného experti na psychológiu, aby sa zamerali na širokú škálu otázok spojených s láskou. Študenti budú v rámci cvičenia pod ich dohľadom skúšať bližšie nespresnené "interaktívne nácviky" a na programe budú tiež cvičenia s cieľom zvýšiť pochopenie pre spôsob videnia, vnímanie a cítenie opačného pohlavia.

Tlak na potomkov

Čínski rodičia často vyvíjajú značný tlak na svojich potomkov, aby po vyštudovaní univerzity uzavreli manželstvo a mali deti. Avšak kým sú na univerzite, dbajú na to, aby sa sústredili len na štúdium a ničím iným sa nerozptyľovali.

V Číne sa zatiaľ značne rozchádzajú aj postoje samotných univerzít k randeniu študentov. Mnohé, ako je napríklad Tiencinská univerzita, prijímajú a podporujú liberálne postoje, zatiaľ čo iné presadzujú tradičné, vysoko konzervatívny hodnoty.

Zákazy a príkazy

V roku 2013 napríklad univerzita v Če-ťiangu po kampuse rozvesila plagáty vyzývajúce študentov prvého ročníka, aby sa pokúsili "ísť aspoň raz na rande bez ohľadu na to, či to bude úspech, alebo zlyhanie". V tom istom roku však obchodná fakulta univerzity v Kuang-tungu pohrozila vylúčením všetkým nezosobášeným párom, ktoré spolu budú mať pohlavný styk. A v minulom roku stavebná univerzita Ťi-lin zakázala študentom držať sa za ruky.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy