Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Od nešťastia vo Fukušime ubehlo 5 rokov, viac ako 2 000 ľudí je nezvestných
Zdielať na

Od nešťastia vo Fukušime ubehlo 5 rokov, viac ako 2 000 ľudí je nezvestných

FUKUŠIMA / Minútou ticha si v piatok v Japonsku pripomenuli obete ničivého zemetrasenia a tsunami, ktoré pochovali takmer 16 000 ľudí. Vyčíňanie prírody ale vtedy spôsobilo aj ďalšiu katastrofu - výbuch jadrovej elektrárne Fukušima, z ktorej sa obyvateľstvo spamätáva dodnes. Okrem ekonomického kolapsu má vážne následky na psychickom a fyzickom zdraví obyvateľov.

Dátum 11. marec 2011 navždy zmenil život obyvateľom na východe ostrova Honšú. Zemetrasenie so silou 9 stupňov Richterovej stupnice vyvolalo vlnu Tsunami, ktorá dorazila na ostrov vo výške niekoľkých desiatich metrov.

Okrem státisícov poničených budov, ciest, mostov a železničných tratí vzala aj to najcennejšie, ľudské životy. Oficiálne štatistiky hovoria o takmer 16 000 obetiach, približne 2 a pol tisíca ľudí je aj 5 rokov po katastrofe stále nezvestná. 

Elektráreň Fukušima

Tsunami spôsobilo aj ďalšiu katastrofu. Príliš vysoká vlna poškodila chladiace reaktory v jadrovej  elektrárni Fukušima. V troch reaktoroch prvého komplexu, došlo k explóziám a požiarom.

Následný únik rádioaktivity zamoril oblasť v okolí niekoľko stoviek kilometrov. Objavila aj v pitnej vode a v základných potravinách. S únikom rádioaktívnej vody má elektráreň problém dodnes a celková likvidácia komplexu bude trvať 30 až 40 rokov.

Spomienkové akcie

Japonsko už začalo s každoročnými spomienkovými akciami, na ktorých si pripomína obete katastrofy. Nielen tisíce mŕtvych, ale aj ďalšie desaťtisíce ľudí, ktorí sa museli zo svojich domovov odsťahovať  do provizórnych domov. Na ceremóniách sa zúčastnil aj japonský premiér a cisár.

"Vynakladáme veľké úsilie, aby sme situáciu zlepšili. Moje srdce a myseľ je stále s ľuďmi, ktorí sa už nemôžu vrátiť domov," povedal japonský cisár Akihito.

Od roku 2014 dovolila situácia ľuďom postupne sa vracať domov do oblastí, ktoré neboli úplne zamorené. Túto možnosť využila len polovica z nich. Druhá polovica sa síce v dočasných domoch necíti komfortne, do miesta hrôzy sa bojí vrátiť.

Reportáž o Fukušime spracovala redaktorka Jana Bothová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy