Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
3 ROKY PO: Vo Fukušime nie je nič ako predtým
Zdielať na

3 ROKY PO: Vo Fukušime nie je nič ako predtým

FUKUŠIMA / Japonsko si v utorok pripomína tretie výročie ničivého zemetrasenia, ktoré si vyžiadalo okolo 19 000 obetí. V početných mestách zasiahnutého regiónu sa o 14.46 miestneho času rozozvučia sirény. Presne v tomto čase otrasy a následné vlny tsunami 11. marca 2011 spôsobili obrovské škody a zapríčinili najhoršiu jadrovú katastrofu od výbuchu v ukrajinskej atómovej elektrárni v Černobyle.

Vláda nedodržala sľub

Zemetrasenie poškodilo jadrovú elektráreň vo Fukušime a do prostredia následne unikla radiácia, ktorá prinútila desaťtisíce ľudí opustiť svoje domovy. O normalite však v provincii Fukušima ani tri roky po tragédii nemožno hovoriť. Takmer 270 000 ľudí stále žije v provizórnych podmienkach, obnova oblasti napreduje len pomaly, v elektrárni stále dochádza k haváriám a právne katastrofa rovnako nie je vysporiadaná, pričom z nej ani nikoho neobvinili. Miestni obyvatelia sa síce zbavili nočných môr, ale stále sa vyrovnávajú s následkami katastrofy.

Vláda sľúbila miliardy dolárov na fondy obnovy, ale veľa ľudí stále žije v stiesnených provizórnych podmienakch. Rovako ako Takejamaovci. Snažia sa zabudnúť na obrovské vlny, ktoré nadobro odplavili život ktorý dovtedy viedli. Manželia, ktorí už prekročili sedemdesiatku, sa počas nocí pravidelne pozerajú na strop maličkého domčeku postaveného pred tromi rokmi po ničivom zemetrasení a tsunami a myslia na lepšie časy.

Prišli takmer o všetko

Kým obrovská vlna zmenila severovýchodné pobrežie Japonska na kôpku zničených osád, žili Iwako Takejamao a jej manžel Toiči v domčeku v meste Ogacu. Ich dcéra a príbuzní bývali v susedstve. "Ľudia mi hovorili, aké je to fajn bývať tak blízko od dcéry a jej rodiny, že keď mi chce priniesť polievku, ani nevychladne," spomína 73-ročná Iwako. "Ale tsunami zmiatla oba domy, náš aj jej," doplnila.

Ako tisícky tých, čo prežili, stratili po silnom podmorskom zemetrasení a následnej vlne tsunami časť príbuzných - jednu sestru, dvoch bratov a synovca. V priebehu niekoľkých minút boli pod vodou dedinky a mestečká a v nich sa utopili celé rodiny. Oficiálne bolo potvrdených 15 800 mŕtvych, ďalších 2636 osôb zostáva nezvestných. "Celé dni po tsunami sme hľadali telá," hovorí Iwako so slzami v očiach. "Teraz sa už konečne cítime o niečo lepšie," dodala.

Nového domu sa možno nedožijú

Rodina býva v tridsiatich metroch štvorcových a to sa odrazilo aj na ich zdraví. Toiči bol od katastrofy už dvakrát v nemocnici. "Vieme presne povedať, čo robia naši susedia, či sa kúpu alebo sú na toalete. Nemôžeme sa ani pohádať," sťažuje sa Toiči. Veľmi by sa chceli presťahovať do jedného z novopostavených domov ale na to si budú musieť ešte počkať. Japonsko zatiaľ postavilo len 3,5 percenta sľúbených domov a bytov v najviac postihnutých prefektúrach Iwate a Mijagi.

V meste Onagawa sa veľa z tých, ktorí prišli o domov, snaží zamestnať výrobou tradičných japonských sandálov, ktoré predávají za 1500 jenov, čo je niečo cez desať eur, aby si zarobili na živobytie a zabudli na neradostnú realitu.

Ako to vyzeralo vo Fukušime po zemetrasení si môžete pozrieť v nasledujúcom videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy