Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dom pri soľnej bani má zlú povesť. Podľa miestnych v ňom straší
Zdielať na

Dom pri soľnej bani má zlú povesť. Podľa miestnych v ňom straší

KRAKOV / Neďaleko populárnej soľnej bane v poľskej Wieličke stojí dom, kde podľa miestnych straší už od 16.storočia. Dvaja bratia podľa starých príbehov postavili stavbu na mieste masového hrobu. Na miesto sa bol pozrieť reportér TV JOJ Peter Dzurilla.

Na prvý pohľad ide iba o obyčajný dom, neďaleko diaľnice vedúcej z Krakova do Wieličky. Obyvateľom Krakova je ale príbeh o ňom dobre známy.

"Už počas stavby domu, robotníci, ktorí tam boli, zažívali veľmi čudné veci. Nikdy ho však nedokončili. Potom sa tam nasťahovali aj osadníci, no vydržali tam iba niekoľko dní," hovorí spisovateľ Kazimierz Kyrcz.

"V 70. rokoch ten dom stavali dvaja bratia, ale pohádali sa kvôli žene a jeden druhého zabil. Rovnako sa tam mal obesiť aj nejaký gazda," dopĺňa záhadológ Michal Stonawski.

Na cintoríne

Jeden z krakovských príbehov hovorí o tom, že v dome straší preto, lebo stojí na mieste masového hrobu.

Dôkazom toho, že dom stojí na mieste, kde bol kedysi cintorín, má kaplnka. Tie sa totiž stavali iba na miestach posledného odpočinku.

"Podľa všetkého by tu mali byť pochované obete epidémie cholery v Krakove. Historické záznamy sú ale v tomto dosť nepresné, lebo sa to všetko robilo narýchlo," hovorí záhadológ.

"Jeden môj známy novinár tam chcel kvôli článku stráviť celú noc. Síce sa nič v noci nestalo, ale následne mal pocit, ako keby ho niekto dlhodobo sledoval. Ako keby sa naňho niečo prilepilo," opisuje spisovateľ.

Boja sa

Opustené sú aj okolité budovy a domy. Majitelia to v nich údajne nevedeli už dlhšie vydržať. 

Do domu sa pred niekoľkými rokmi vybrali v noci aj dvaja tínedžeri. Miestni hovoria, že sa im podarilo na kameru zachytiť ducha

Vchod na vyššie poschodia je zamurovaný. Práve tam mala byť najvyššia koncentrácia paranormálnych javov.

"Je tu neslávne tretie poschodie, kde majú byť háky na ktoré sa vešajú rôzne zvieratá a nechávajú sa tam vykrvácať. Na tých hákoch sa majú páchať aj samovraždy. Keď sme tam ale boli, nič sme tam nenašli," tvrdí záhadológ.

V súčasnosti sa k vlastníctvu strašidelného domu nikto nehlási a pravdivosť úmrtí v dome už nevie potvrdiť ani polícia.

"Ide o tak staré prípady, že ich už ani nemáme v archíve, a preto to nemôžeme potvrdiť, ani vyvrátiť," informovala hovorkyňa polície
Katarzyna Cislo.

Pozrite si reportáž priamo z miesta, kde sa dom nachádza:

Súvisiace články