Jasno
15°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čierny panter drží v šachu známy národný park v Taliansku
Zdielať na

Čierny panter drží v šachu známy národný park v Taliansku

LOMBARDIA / V okolí národného parku Torbiere del Sebino v talianskej Lombardii sa údajne usadil čierny panter. Park je už od júla zatvorený a miestni sa boja, nehovoriac o tom, že odliv turistov park pripravil o peniaze.

Park zavreli koncom júla úrady regiónu Lombardia ihneď potom, čo sa objavila prvá správa o stretnutí so šelmou. Pantera uvidel šofér kamióna, keď tankoval. Veľká šelma s oranžovými očami, ako ju popísal, stála opodiaľ.

Úrady najprv usporiadali loveckú výpravu. Desiatky policajtov, veterinárov a odborníkov na mačkovité šelmy prečesávali park a kládli pasce s najchutnejšími pochúťkami - kúskami mäsa. Lenže všetko je mérne, panter sa návnad ani nedotkol.

Šelma vegetarián

Odborníci potom usúdili, že ide o šelmu-vegetariána. Podľa nich bola vychovaná v zajatí a z toho plynie aj jej nezvyčajný apetít. Najskôr vraj je zvyknutý na mačacie granule.

Park, ktorý má 360 hektárov a zahŕňa jazero, lúky aj hustý les, zostáva zavretý najmenej do 20. augusta. Len organizácia odchytu ho stála 15 tisíc euro.

"Mal som odísť na dovolenku, ale som jeho rukojemníkom! Denne mám kvôli nemu 100 hovorov, už mi to lezie krkom," posťažoval sa denníku Corriere Della Sera prezident parku Edilberto Rinaldi.

Zaručené svedectvá

Príjemné nie je súžitie s neviditeľnou šelmou ani pre miestnych. Hrozba zvieraťa-zabijaka visí stále vo vzduchu. V meste Provaglio minulý týždeň napríklad starosta zrušil tradičné čítanie rozprávok deťom na centrálnom námestí – vraj to bolo príliš nebezpečné.

Doteraz bolo hlásených 18 "zaručených“ svedectiev o výskyte pantera v okolí miest Provaglio, Corte Franca a Iseo. Vzhľadom k tomu, že väčšina bola zaznamenaná až potom, čo sa správa o zvierati stala hitom lokálnych médií, odborníci im veľmi neveria. Na políciu sa obrátili ďalšie stovky ľudí, ktorí "niečo“ videli – väčšinou išlo o veľké mačky alebo psy.

Problémy so šelmou máme aj v Bratislave, pozrite si reportáž Dalibora Skladana:

Súvisiace články