Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Šelmu, ktorá vyčíňa v hlavnom meste, môžu policajti zastreliť
Zdielať na
Krimi

Šelmu, ktorá vyčíňa v hlavnom meste, môžu policajti zastreliť

BRATISLAVA / Šelma v okolí hlavného mesta sa správa netradične. Veterinári sa obávajú, že pokus o jej uspanie vo voľnej prírode by bol príliš nebezpečný. Ochranári sa ju preto pokúsia chytiť do pasce na medvede. Polícia však už dostala na odstrel pumy povolenie.

Nebezpečné zviera, ktoré migruje v okolí Bratislavy, prekvapilo odborníkov. Zatiaľ čo iné mačkovité šelmy horúce dni prespia, táto puma neustále strieda lokality.

Komplikuje tak prácu polícii, ktorá sa jej snaží byť na stope. V pozore sú aj poľovníci z okolitých revírov. Tí však nemôžu na šelmu bezdôvodne vystreliť. Inak by porušili zákon.

Uspávanie je rizikové

"Pumu môže poľovník uloviť len v krajnej núdzi, ale tá nesmie byť vyprovokovaná," informuje Mári Kern z odboru enviromentálnej kriminality. Navyše hrozí, že ju zrazí auto, keďže je aktívna aj noci. Viaceré kapacity z odboru veterinárneho lekárstva tvrdia, že uspať takúto šelmu, by bolo obrovským rizikom.

"Máme k dispozícii stanovisko, ktoré oprávňuje policajný zbor, aby to zviera usmrtil," dodáva Kern. "Neviete, koľko tá šelma váži, takže keď neodhadnete dávku, môže zahynúť," vysvetľuje chovateľka sibírskeho tigra Yveta Iršová.

Pasca na medvede

Polícia požiadala o spoluprácu Štátnu ochranu prírody. Šelmu sa zrejme najskôr pokúsia odchytiť do pasce na medvede. Musia ju priviesť z pohoria Veľkej Fatry.

Polícia žiada verejnosť o pomoc pri odhalení majiteľa, čo by mohlo pátranie po šelme urýchliť. "Som presvedčený, že niekto vie, komu tá puma patrí," tvrdí Kern.

Podľa skúsenej chovateľky mnohé takéto mláďatá šelmy pochádzajú na Slovensku z nelegálnych chovov. Každý potenciálny majiteľ by si mal však uvedomiť, že ide o záväzok na 20 rokov a po kúpe zvieraťa by sa mal riadne zaregistrovať.

O pátraní po pume informuje redaktor Dalibor Skladan:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy