Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Šelmu v hlavnom meste stále nechytili, skúšajú pasce na rysa
Zdielať na
Krimi

Šelmu v hlavnom meste stále nechytili, skúšajú pasce na rysa

BRATISLAVA / Šelma, ktorá sa už niekoľko týždňov túla v okolí Bratislavy, sa opäť objavila. Polícia prijala nové oznámenia o výskyte pumy, ktorú mali spozorovať obyvatelia obcí neďaleko hlavného mesta. Zatiaľ sa ale žiadne nepotvrdilo. Štátna ochrana prírody sa už niekoľko dní snaží zviera odchytiť, hoci polícia už má povolenie na jeho odstrel.

Polícia sa spolu s ochranármi rozhodla, že sa mačkovitú šelmu pokúsia chytiť do pasce.

Alternatíva s uspávacou strelou sa totiž ukázala ako nereálna. Viacerí veterinári totiž vyhlásili, že uspať dravca vo voľnej prírode by bolo mimoriadne nebezpečné.

A tak prišla na rad pasca, do ktorej sa na Slovensku odchytávajú rysy. Polícia však dostala zelenú, aby mohla na šelmu strieľať. V posledných dňoch opakovane preverovala viaceré oznámenia občanov o jej výskyte, žiadne sa však doposiaľ nepotvrdilo.

Zavesené mäso

"Máme záujem, aby to zviera, pokiaľ tam je, prežilo, ale ten záujem o bezpečnosť ľudí je trochu vyššie postavený," hovorí Mário Kern z odboru enviromentálnej kriminality.

Štátna ochrana prírody ešte minulý týždeň premiestnila mobilnú pascu z pohoria Veľkej Fatry do okolia Malých Karpát, kde šelmu videli naposledy.

"Je z obidvoch strán otvorená a v strede je nášľapný mechanizmus, kde je zavesený kus mäsa. A keď puma dotkne toho mechanizmu, tak z obidvoch strán dvere zapadnú," opisuje Vladimír Antal z odboru územnej a druhovej ochrany.

Výkaly

Odborníci od stredy striehnu, či sa puma nechá nalákať. Šelma pritom mala v priebehu troch týždňov vystriedať viaceré lokality za Bratislavou. Miesto nastraženia pasce sa špecialisti snažia pred verejnosťou utajiť, aby zbytočne nelákali zvedavcov.

V pasci, ktorú ochranárom zapožičali z Národného lesníckeho centra vo Zvolene, čakajú na vyhladovanú pumu lahôdky. "Ak je z nejakého domáceho chovu, bolo by potrebné zistiť, čím bola kŕmená. My sme to nevedeli, tak sme vyskúšali hovädzie mäso. Potom sme tam dali krvavejšie veci, pečienku," vymenováva Antal.

Podľa skúsenej chovateľky tigrov by šelmu paradoxne prilákali výkaly. "Mali by si vziať desať kíl výkalov od našich tigrov. To šelmu naláka, lebo ona si potrebuje preznačkovať teritórium," myslí si chovateľka sibírskych tigrov Yveta Iršová.

Nie je lovná zver

Polícia dostala povolenie neznámeho tvora usmrtiť. Vylúčené však nie je ani to, že si na šelmu, ktorá v našich lesoch nie je doma, brúsia zuby aj niektorí poľovníci. Polícia však upozorňuje, že puma nie je lovná zver a vystreliť na ňu môžu len v krajnej núdzi.

Téme sa venuje redaktor Dalibor Skladan:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy