Skoro jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Čaká vás dlhá cesta autom? Precvičte si poriadne chrbticu
Zdielať na

Čaká vás dlhá cesta autom? Precvičte si poriadne chrbticu

BRATISLAVA / Dlhé cesty autom môžu sprevádzať bolesti chrbtice a kŕčov. Prečítajte si praktické rady, ako ťažkostiam pedchádzať už od nasadnutia do dopravného prostriedku. Alebo ich aspoň zmierniť.

"Doporučujeme pacientom zastaviť každú hodinu. Aspoň niečo urobiť pre chrbát. Ak človek nemá problém, stačí dve až tri hodiny," tvrdí fyzioterapeutka Lucia Merceková.

Potreba prestávky

Podľa psychológa Karola Kleinmanna môžeme sedenie za volantom pri dlhých cestách prirovnať k prednáške, kde pri dlho sedení potrebujeme mať prestávku. "Tá jedna poloha unavuje naše telo aj pozornosť. Všetko, čo potrebujeme k vedeniu motorového vozidla," tvrdí Kleinmann.

Pri cestovaní je dôležité správne držanie tela. Sedačky v dopravných prostriedkoch nás nútia kvôli svojmu zaoblenému tvaru hrbiť sa, čím je celý chrbát namáhaný. Predísť zlému sedeniu pomôže drieková opierka. "Podpiera kríže. Zadok tlačíme dozadu, aby bol chrbát stále v správnej polohe," tvrdí fyzioterapeutka.

Vankúš alebo uterák

Driekovú opierku môže nahradiť vankúš alebo poskladaný uterák. "Počas šoférovania pomôžeme chrbtici jednoduchým cvikom, zasunieme hlavu trošičku do vnútra. Tento pohyb urobiť opakovane napríklad, keď stojí na červenú, ďalej sa dá prehnúť v krížoch taktiež opakovane," odporúča Lucia Merceková.

Pri dlhom cestovaní je nevyhnutné do pohybu zapojiť celé telo. Nielen že sa budete cítiť čulejší, ale podporíte svoj krvný obeh, čím privediete dôležité živiny a kyslík do chrbta. Ideálne je sa prejsť a popreťahovať sa . Aj 10 sekúnd pohybu je lepšie než sedieť v pokoji.

"Natiahneme ruky, oprieme o kapotu auta a zase pretiahneme chrbát. Stále opačným smerom ako máme pri sedení v aute," odporúča fyzioterapeutka. Pri ďalekých cestách je dôležitý aj pitný režim.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články