Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Ako prežiť cestu na Jadran? Tu je niekoľko rád
Zdielať na

Ako prežiť cestu na Jadran? Tu je niekoľko rád

BRATISLAVA / Šoféri smerujúci do Chorvátska musia počítať už od Rakúska s kolónami dlhými desiatky kilometrov a s veľkým meškaním. V mnohých krajinách sa totiž až teraz začala dovolenková sezóna. Cestovanie k Jadranskému moru tak má byť práve tento víkend najnáročnejšie z celých prázdnin.

Najhoršie a pre cestovanie najrušnejšie dni sú piatok a sobota. Zároveň dni, keď sa menia turnusy. Ide teda o dni na začiatku mesiaca, v strede a na konci mesiaca. Podľa odborníkov sa práve týmto dňom vyhnite, inak si postojíte v kolónach.

"Odporúčam ísť cez týždeň, pretože tento víkend, to je číre šialenstvo práve na rakúskych, nemeckých, slovinských, talianskych a aj chorvátskych hlavných trasách," informuje dopravný konzultant Maroš Palesch.

Všetky dôležité informácie pred cestovaním do Chorvátska, ako aj o hraničných priechodoch, ceny palív a poplatkov, ako aj rôzne ďalšie užitočné rady, nájdete na chorvátskych internetových stránkach.

Taktiež sa odporúča, aby ste, keď idete ako skupina s viacerými autami, sa nezdržovali v kolónach za sebou. "Majte vysielačky, prípadne si určite trasu a stretnite sa na vyznačených bodoch. Najdôležitejšie je, dotankovať si pred jazdou. Nespoliehajte sa na to, že máte pol nádrže, to mi vyjde. V kolónach na to doplatíte," upozorňuje Palesch.

Technický stav vozidla

Nezabudnite si občiansky preukaz, deti musia mať cestovný pás, ako aj domáci miláčikovia, s ktorými cestujete. Ak sa vám pred cestou stalo, že vám občiansky preukaz alebo pas ukradli a krádež nahlásili na polícii, a potom ho našli, s takýmto dokladom už necestujte.

Údaje o o strate sú už evidované v informačnom systéme a pri každej kontrole sa hľadí na takýto doklad ako na neplatný. Pred jazdou si skontrolujte aj technický stav vozidla.

Polovica nádrže

"Treba si tú trasu naplánovať tak, aby sme neboli v strese. V momente, keď mám polovicu nádrže, odporúčam dotankovať, pretože zostanete visieť v kolóne a zrazu vám dôjde palivo. Veľmi dôležitý je pitný režim," vymenováva konzultant.

V prípade, ak ste účastníkom dopravnej nehody, alebo potrebujete akékoľvek záchranné zložky, kontaktujte číslo 112. Volanie je bezplatné a môžete volať cez všetkých mobilných operátorov. Operátori hovoria po anglicky, nemecky, taliansky, maďarsky a aj slovensky.

Reportáž spracovala redaktorka Silvia Bartoňová:

Zdielať na

Najčítanejšie správy