Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hnačky, zápaly ucha, zlomeniny. Toto najčastejšie trápi Slovákov v zahraničí
Zdielať na

Hnačky, zápaly ucha, zlomeniny. Toto najčastejšie trápi Slovákov v zahraničí

BRATISLAVA / Ani v zahraničí sa Slovákom nevyhýbajú zdravotné komplikácie. Zdravotné poisťovne každé leto zaznamenávajú desiatky žiadostí o preplatenie zdravotnej starostlivosti poskytnutej v zahraničí. Najčastejšie Slovákov na dovolenkách trápia tráviace ťažkosti, ale aj zlomeniny.

Nie práve najšťastnejšie sa skončila tohtoročná dovolenka na Chorvátskom ostrove Hvar pre Jozefa z Košíc. Namiesto oddychu na pláži skončil v splitskej nemocnici, potom ako sa pošmykol a spadol zo skaly do mora.

Mal zlomenú lebečnú kosť, ruku, ale nezlomil si väzy. Podľa doktorov nebude mať vážnejšie následky.

Aj keď takéto prípady sú skôr ojedinelé, už teraz je jasné, že zdravotné poisťovne budú aj toto leto riešiť stovky prípadov Slovákov, ktorých na dovolenke zradilo ich zdravie a využili európsky preukaz zdravotného poistenia.

Chcú informácie

"Za mesiac júl sme zaznamenali približne 150 prípadov, kedy sa na nás ľudia obrátili, ako majú postupovať v takýchto prípadoch," informoval hovorca zdravotnej poisťovne Dôvera Branislav Cehlárik.

Napríklad Všeobecná zdravotná poisťovňa prijala v júli 26 žiadostí o preplatenie nákladov za poskytnutú zdravotnú starostlivosť v inom členskom štáte EÚ. Najviac žiadostí prišlo z Českej republiky a Chorvátska, píše sa vo vyhlásení poisťovne.

Tieto čísla sú zatiaľ orientačné. Mnohí sa poisťovni ozvú až po návrate domov.

"Je potrebné predložiť doklady a lekársku správu do 30 dní," informovala hovorkyňa poisťovne Union Judita Smatanová.

1300 poistných udalostí

Aj napriek tomu, že Slováci informujú o využití európskeho preukazu zdravotného poistenia v zahraničí, pravdou je, že na dovolenke sa naň príliš nespoliehajú. "Využívajú skôr komerčné poistenie," hovorí Cehlárik.

"Zaznamenali sme za jún a júl 1300 poistných udalostí,"
informovala Smatanová.

Hnačky, virózy a alergie

Slovákov na dovolenke zatiaľ najčastejšie trápili hnačky, virózy,
zápaly stredného ucha, alergické reakcie, ale ale aj tržné rany a zlomeniny. "Pošmyknutia pri bazéne, ale aj topenie sa," vyratúva Smatanová.

Na asistenčné služby denne volajú stovky slovenských turistov. "Pýtajú sa, ako majú postupovať, či kde je najbližšie zdravotnícke zariadenie," hovorí Smatanová.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články