Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Teplo prekáža aj tráve či kvetom. Takto sa o ne starajte
Zdielať na

Teplo prekáža aj tráve či kvetom. Takto sa o ne starajte

BRATISLAVA / Vlna horúčav je za nami, ale je vysoko pravdepodobné, že teplo ešte bude. Predsa len je leto. Vysoké teploty pritom nedobre znášajú nielen ľudia, ale aj rastliny. Preto vám poradíme, čo robiť so záhradou, keď sa horúčavy a sucho opäť vrátia.

Základom každej záhrady je trávnik. Ak je vyschnutý, žltý, treba s ním niečo robiť. "Je to veľká zelená plocha, na ktorú celý deň pečie slnko. Treba mu pomôcť s vodou a kosiť na vyššie dĺžky stebiel 4-6 centimetrov," informuje záhradný realizátor z programu Nová záhrada František Laššák.

Polievajte ráno alebo večer

Dodáva, že najlepší čas na zavlažovanie je po západe slnka alebo ráno pred brieždením. Na tráve nám vyrastajú záhony a kvety. Prvou alternatívou, ako ich ochrániť pred slnkom je tieňovka. "Ak je to možné, môžeme prikryť na záhrade viaceré miesta kvetín pod bielu geotextíliu," hovorí realizátor.

U kvetín je podstatné, aby sme rozlíšili či ide o trvalky, alebo stálezelený krík. Tieto rastliny prechádzajú počas roka cyklami - ináč vyparujú svetlo. Základom je, kry polievať pri koreňoch. Nie listy, ináč hrozí spálenie rastliny.

S realizátorom Františkom Laššákom sa zhováral moderátor Ján Mečiar:

Súvisiace články