Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Chcete mať zelenú záhradu? Pozrite si návod, ako na to
Zdielať na

Chcete mať zelenú záhradu? Pozrite si návod, ako na to

BRATISLAVA / Mať krásnu zelenú záhradu je snom každého, ale realita je občas trochu viac do žlta, ako by sme chceli. Polievať záhradu je dnes niečo ako jadrová fyzika.

Aby záhrada nebola žltá, musíme ju polievať. "Kedysi ľudia polievali záhrady ručne, lebo mali úžitkovú záhradu. Ak ju chceme mať okrasnú, s veľkou plochou trávy, bolo by lepšie, ak by si záhradkár zadovážil zavlažovací systém," hovorí záhradný architekt Martin Čurda, ktorý je známy z relácie televízie JOJ Nová záhrada.

Takýto systém nie je nutné inštalovať iba do záhrady, ktorá je rozostavaná, dá sa to aj dodatočne.

Dažďový senzor

"Efektivita distribúcie vody je vyššia pri zavlažovacom systéme. Každý meter štvorcový dostane tú istú dávku vody. Pri ručnom polievaní neodhadnem a navyše polievam prúdom vody," vysvetľuje záhradný dizajnér František Laššák. Súčasťou systému je dažďový senzor, ktorý zaregistruje, keď výdatne prší a zavlažovanie nezapne.

"Keď do kalíšku, ktorý je súčasťou systému, naprší dostatok vody, tak systém vypne a vynechá polievací cyklus," opisuje Čurda. Je dôležité vedieť, či vodu čerpáte zo zdroja mestskej vody, alebo máte studňu, a tým pádom nevyžaduje ďalšiu investíciu. "Potom potrebujem už len čerpadlo a rozvody," hovorí dizajnér.

So záhradnými architektmi a dozajnérmi sa porozprával Ivan Janda:

Súvisiace články