Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Šetria aj na vode. Obyvatelia paneláku si nakvapkajú vodu na viac použití
Zdielať na

Šetria aj na vode. Obyvatelia paneláku si nakvapkajú vodu na viac použití

KOŠICE / Ak ste za použitú vodu musíte doplácať za niečo, čo ste podľa vodomerov nespotrebovali, na príčine môže byť vynaliezavosť vášho suseda. Ak pustíte vodu slabým prúdom, hodiny na vodomere sa netočia. Kto chce ušetriť, nakvapká si veľké množstvo vody do zásoby.

"Vykazuje mi stratu 359 tisíc litrov, čo je skutočne vysoké číslo," tvrdí predsedníčka spoločenstva vlastníkov bytov Eva Kozelová.

Človek, ktorý denne chodí do zamestnania, si niečo takéto nemôže dovoliť. Háčik je v tom, že keď pustíte vodu na jemný prúd, hodiny spotrebu vôbec nezaznamenávajú. "Áno, priznali sa mi niektorí," dodáva Kozelová.

Vodomer sa nepohne

Vodu nechávajú kvapkať do umývadiel a vaní celé dni. Vodomer sa pri tom ani nepohne. Potom fungujú z urobených zásob. "Na polievanie, umývanie, kúpanie," opisuje predsedníčka.

Túto teóriu potvrdili aj odborníci zo skúšobne vodovodných meračov. "Áno, dá sa. Keď ho rozkvapkáte a za hodinu budete mať plné päťlitrové vedro, tak za 10 hodín je to päťdesiat litrov," vysvetľuje konateľ metrologickej spoločnosti Measuring Jozef Sedlák.

Umyť vyprať, umyť podlahu

Bytový prietokový vodomer je jednoduchý prístroj. Na to, aby sa dal ciferník s číslami do pohybu, potrebuje dostatočný tlak vody. "Sa stane to, že tam je tak malý prietok, že vo vnútri vodomeru je hviezdica, ktorá má minimálny pohyb, čiže voda tam stojí," informuje Sedlák.

Podľa slov istej nájomničky, šetria až tak, že sa dokážu s nakvapkanou vodou v jednom umývadle umyť, vyprať veci a dokonca aj zotrieť podlahu. "V jednom paneláku sa dajú títo ľudia počítať aj na desiatky," myslí si Kozelová.

Takéto konanie, nie je len na úkor vlastnej hygieny, ale aj peňaženiek susedov. Vodári majú pri vstupe do panelákov vlastné vodomery, ktoré počítajú aj stratu vynaliezavcov. Keďže ich vodomery nič nezaznamenali, musia sa na to poskladať všetci majitelia. "952 eur ročne," povedala predsedníčka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy