Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V Bratislave sa rozmohli komunitné záhrady
Zdielať na

V Bratislave sa rozmohli komunitné záhrady

BRATISLAVA / Odtrhnúť si vlastnoručne vypestovaný zrelý plod, to je radosť, ktorú dnes už pozná máloktorý obyvateľ mesta. Počet tých, ktorí sa ale snažia prepašovať do mestského zhonu trocha vidieckej atmosféry a zároveň zdroj čerstvých potravín, stále rastie. Komunitné záhrady chcú len trocha priestoru a ľudí, ktorí si nájdu čas.

Záhrada plná nielen kvetov, ale aj ovocia a zeleniny uprostred panelákov možno znie ako šialený nápad. No nie je to tak. A takáto záhrada zbližuje komunitu.

"Je to super, naozaj pred tým sme sa nepoznali, teraz sme spoznali polovicu Krasňan vďaka tejto záhradke," uviedla členka komunitnej záhrady "Krasňanský zelovoc" Anna Karako.

"Ja som vždy chcel mať nejakú záhradku, okopávať, starať. Mám to pod domom, vybehnem v papučiach ráno keď chcem čerstvú reďkovku, alebo večer keď chcem šalát k večeri," hovorí Matej Mikuška z Krasňanského zelovocu.

Metóda pokus omyl

Keď sa mestskí ľudia pustia do záhradničenia, často je to metóda pokus, omyl. Nie všetko vyjde. Napríklad krasňanské kukurice už niekoľkokrát kvitli, no zatiaľ klasy nepriniesli.

"Nevyšli papriky. Tie tak slabo idú. Mám pocit, že tento rok sme mali problém s červíkmi v reďkovkách," hovorí Matej Mikuška. "Už sme vytrhali reďkovky, cibuľky, mrkvičky. teraz tu máme nejaké šaláty a najviac sa tešíme na paradajky," dodáva Anna Karako.

Niektoré plodiny v sezóne komunitní záhradkári vôbec nemusia kupovať. Každý si pestuje, čo chce a ak má nadbytok, podelí sa s ostatnými. "Často k tomu dochádza. Mám veľa šalátu, choď si zobrať," tvrdí komunitný záhradkár.

Potrebujú tri veci

Komunitné záhradky potrebujú v podstate iba tri veci: súhlas majiteľa pozemku, prístup k vode na polievanie a ochotných ľudí. Pobyt medzi drobnými políčkami si užívajú aj deti. "Aj to he cieľom tej záhradky. Naučiť deti, že ovocie nerastie v regáloch v obchode,"

"Práve aj to je cieľom tej záhradky, naučiť deti, že ovocie
nerastie v regáloch v obchode,"
hovorí komunitný záhradkár. "Máme taký lepší pocit z toho, že viem, že to tu nepostrekujeme, že naozaj je to bio. Až na to že sem chodia mačky občas, tak mám z toho dobrý pocit, keď jeme takúto zeleninu namiesto tej kupovanej," dodáva Anna Karako.

Jedna komunitná záhrada je aj v centre Bratislavy, na Sasinkovej ucili, pozrite si video:

Súvisiace články