Zatiahnuté
15°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Odtučňovacie tábory pre psov, ponúkajú tľapkateles, dóga či šteko-pólo
Zdielať na

Odtučňovacie tábory pre psov, ponúkajú tľapkateles, dóga či šteko-pólo

Zdroj: Thinkstockphotos

LOS ANGELES / Obezita netrápi len ľudí. Stále viac trpia nadváhou i domáci miláčikovia. V Spojených štátoch preto vznikli odtučňovacie tábory a farmy. Ponúkajú tľapkaletes, dógu alebo šteko-pólo, čo sú psie verzie pilatesu, jógy a bazénovej hry Marco Polo.

V Spojených štátoch trpí nadváhou až päťdesiattri percent psov. Pred štyrmi rokmi to pritom bolo len štyridsaťpäť percent. Tučnejších mačiek je takmer päťdesiatosem percent, uviedol zakladateľ Zväzu pre prevenciu zvieracej obezity doktor Ernie Ward.

Choroby ľudí

Psy s nadváhou môžu podobne ako ľudia trpieť cukrovkou, problémami s kĺbami, srdečnými chorobami. Ovplyvnená je aj ich dĺžka života.

Väčšina luxusných hotelov a zariadení pre domácich miláčikov sa preto rozhodla pripraviť odtučňovací program. Šitý je na mieru.

Tľapkatales či dóga

Guľatejší miláčikovia tak môžu cvičiť napríklad "tľapkatales" či "dógu", na programe majú aj plávanie, prechádzky po horách, behanie na páse. Odmeňujú ich pleťovými maskami a zdravými pochúťkami.

"Dóga a tľapkatales pozostávajú z preťahovania, trénovania sily, rovnováhy a pružnosti. Pri dóge sa preťahujú domáci miláčikovia na zemi, zatiaľ čo tlapkatales využíva balančné pomôcky ako lopty," vysvetlila hovorkyňa zariadenia Morris Animal Inn Debora Montgomery.

Šteko-pólo sa inšpirovalo bežnými hrami v bazéne. Psy sa čvachtajú vo vode. Cvičiteľ vykríkne "štekaj" a plávajúci pes, ktorý zareaguje ako prvý, dostane hračku.

Veľa sladkostí

Podľa doktora Warda je najčastejšou príčinou psej obezity príliš mnoho maškŕt, ktorými ich majitelia radi kŕmia. Sladkosťami ich kŕmia dva a viackrát denne. Ide o rovnaký trend ako pri deťoch, dodal Ward. "Deti, psy a mačky sa nekŕmia sami," povedal. "My sa k svojim miláčikom správame ako k deťom," uzavrel.

Súvisiace články