Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rozlúčka so zvieraťom: Pozor, kde ho pochováte!
Zdielať na

Rozlúčka so zvieraťom: Pozor, kde ho pochováte!

BRATISLAVA / To, že pes, či mačka vedia byť členmi rodiny, či dobrými priateľmi, zerejme nevedia iba tí z vás, ktorí majú nejakého toho miláčika doma. K zvieraťu si vieme vytvoriť až prekvapujúci silný vzťah. O to ťažšie sa s ním lúčime, keď sa poberie na onen svet. Predstava kafilérie je pre mnohých ľudí neprijateľná, a radšej by ho zakopali kúsok od domu, povedzme v lesíku. Takéto "cintoríny" sú však nelegálne.

Predstava o smrti miláčika je strašná

Na niektorých miestach je to len hŕba kameňov, aby ľudia zvieratko ľahšie našli, inde je zapichnutý drevený krížik, no sú tu aj takéto pekné náhrobné kamene.

Pre ľudí, ktorým štvornohý miláčik robí dlhé roky jediného spoločníka, je už len predstava o tom, že raz odíde strašná. No keď už sa tak stane, majiteľ ho chce aspoň dôstojne pochovať.

Svojho miláčika nemôžete pochovať len tak niekde

Problém je v tom, že nie je kde. V hlavnom meste neexistuje žiadne miesto, kde môžete oficiálne zviera pochovať. Všetky hroby, na ktoré sa pozeráte sú nelegálne a tajný cintorín si tu spravili ľudia z vlastnej vôle. "Bolo by to na úrovni,keby psíčkovia mali svoj cintorín aj ja by som to prijala, lebo ona už má 9 rokov a tiež rozmýšľame čo s ňou ale asi si ju nechám na chalúpke," hovorí obyvateľka Bratislavy.

"Živelné pochovávanie je to najhoršie, pretože majiteľ uhynutého psíka si nemusí uvedomiť, že svojho miláčika pochoval napríklad pri zdroji pitnej vody," uviedol riaditeľ kancelárie bratislavského primátora Ľubomír Andrassy.

Budúci rok sa možno dočká aj Bratislava

Znehodnotenie pitnej vody by potom mesto alebo majiteľa,ktorý chcel len nevinne pochovať svojho psa vyjsť poriadne draho. Bratislava preto oficálny cintorín chce. "Myslíme si, že v priebehu budúceho roka by mohlo prísť k zhode na tom, že ktorá lokalita je vhodná a kto by tento cintorín aj prevádzkoval," dodáva Andrassy.

Zvieracie cintoríny sú vo svete úplne normálnou súčasťou. San Francisco, Kanada, Los Angeles, Londýn, či Praha, len u nás je to rarita. Legálne cintoríny sú napríklad v Lučenci či v Šútovciah (okr. Prievidza). "Máme v obci takýto cintorín a prevádzkuje ho súkromná osoba a je na súkromnom pozemku," uviedol starosta obce Šútovce Miroslav Rajčo.

Vo väčších mestách, kde je psov najviac, je to ale stále boj na dlhé trate. "Mesto Košice neprevádzkuje cintorín ale v prípade,že by niekto v Košiciach mal záujem takýto cintorín prevádzkovať sme pripravení mu poskytnúť všetku technickú a administratívnu pomoc," uviedla Martina Viktorínová, hovorkyňa mesta Košice.

Dve možnosti na dôstojnú rozlúčku

Ľudia, ktorí sa so svojim štvornohým priateľom chcú dôstojne rozlúčiť majú teda dve možnosti. Prvá je nechať psíka u veterinára. "My im odporučíme buď neškodné odstránenie tohto tela cez veterinára,ktorý všetko zariadi cez asanačnú službu," uviedol veterinár Milan Švihran.

Alebo majiteľ so svojim psíkom môže ísť do zvieracieho krematória, kde sa nachádza aj pietna miestnosť. Cena kremácie u veterinára aj v krematóriu závisí od váhy zvieraťa. "V podstate akékoľvek zviera do 200 kg živej váhy. Väčšinou sú to psíkovia, mačičky aj papagáj a dokonca aj leguána už sme kremovali," uviedla Alica Klamová zo zvieracieho krematória.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články