Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Diera v čipovacom zákone. Veterinár nemôže kontrolovať doklady
Zdielať na

Diera v čipovacom zákone. Veterinár nemôže kontrolovať doklady

KOŠICE / Čipovanie zvierat môže niektorým ľuďom narobiť poriadne starosti. Istý košický veterinár prišiel na to, že v tejto povinnosti je vážna medzera. A môžete prísť o peniaze...

Diera v čipovacom zákone

Samotné čipovanie prebieha veľmi rýchlo. Avšak pri tomto úkone sa ktokoľvek môže stať terčom podvodu. "Sa nájdu špekulanti, ktorí to môžu zneužiť," hovorí veterinárny lekár Martin Král.

A tak, ak sa nájde niekto kto nahlási nepravé meno, môžete sa rázom stať majiteľom psa, o ktorom ani neviete. Navyše vám môžu hroziť aj sankcie zo strany mesta za neplatenie dane.

Lekári nemôžu kontrolovať doklady totožnosti

Lekári totiž nie sú poverené osoby, ktoré môžu kontrolovať osobné doklady. "Čo mi povedia, ako sa volá, kde býva. To ja musím akceptovať, zapísať a dať do celoslovenského registra. Lebo ja nie som osoba poverená, aby som mohol pýtať občiansky preukaz od každého," uviedol veterinár.

"Žiadať preukázanie sa dokladom totožnosti môžu len určití ľudia, určité osoby, organizácie a to je jasne stanovené v zákone. Takže to nie je otázka na mesto Košice," uviedla Linda Šnajdárová z komunikačného oddelenia mesta Košice. 

Kontroly ešte neprebiehajú

"Zákon neupravuje nijak, aby som ja skontroloval majiteľa," dodáva veterinár Martin Král. Ak by mestskí policajti pomocou údajov z čipov kontrolovali, či má "nový" majiteľ za zvieratá zaplatenú daň, stal by sa z neho neplatič. "V každom prípade je to téma zaujímavá, ktorou sa treba zaoberať. A budeme tieto informácie ďalej tlmočiť," dodáva Šnajdárová.

"My veterinári nemôžeme niesť zodpovednosť za takýto stav, keď sa vyskytne," tvrdí veterinár. Urobiť by to mohol napríklad niekto, kto chová bojové plemená na pochybné účely alebo aj takí, ktorí sa chcú vyhnúť poplatku za psa. "Ešte neprebiehajú kontroly čipov psov. Ak by k niečomu takémuto došlo, tak určite to budeme riešiť," dodáva Šnajdárová.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články