Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Dvojaký meter na ten istý problém? Čipovanie v Humennom
Zdielať na

Dvojaký meter na ten istý problém? Čipovanie v Humennom

HUMENNÉ / Majitelia psov v Humennom sú nahnevaní na miestnych osadníkov. Vraj preto, lebo po osade sa potulujú stovky psov, za ktoré nikto neplatí daň a nie sú očkované proti besnote.

Nie všetci policajti majú čítačky

Niektorí majitelia si už stihli psa či mačku začipovať. Aj keď čas majú do konca septembra. Aj Matúš bol presvedčený, že keď je jeho pes začipovaný, nepotrebuje mať pri sebe iné doklady. No mýlil sa. Nie všetci policajti totiž majú čítačky čipov zakúpené.

"Čipovanie malo byť na to, aby som nemusel so sebou vláčiť všetky papiere od psa. A oni mi so zvýšeným hlasom povedali, že nemajú čítačku a že zaplatím pokutu. Tak na čo som dal psa začipovať," hovorí majiteľ psa Matúš. "Čítačku ešte nemáme zakúpenú, samozrejme, plánujeme to," obraňuje sa náčelník MsP Humenné Marián Zub. 

Túto povinnosť však majú až od prvého októbra. Dovtedy je zrejme lepšie mať pri sebe preukaz psíka aj keď už má vložený čip. Celkom iné problémy ako Matúš majú miestni osadníci. Aj keď po osade behá tisícka psov, oficiálne nepatria nikomu. "Nie sú na to peniaze," vraví obyvateľ Podskalky. 

Komu patria psy v osade?

Humenčania sa preto oprávnene pýtajú - kto začipuje tieto psy a kto za ne zaplatí daň? "Povinnosť identifikácie, teda značenie zvieraťa mikročipom a následnej registrácie, čiže zavedenie jeho údaju do centrálneho registra spoločenských zvierat je uložená vlastníkovi alebo držiteľovi zvieraťa," hovorí MVDr. Ivan Riečan z Komory veterinárnych lekárov.

Ak ale zviera nemá majiteľa, patrí do kategórie túlavých alebo voľne žijúcich zvierat. A tie tejto povinnosti nepodliehajú. K nim patria aj psy v osade Podskalka. Osadníci vravia, že ak by mali za psa platiť, radšej ho nechcú.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

isifa

Súvisiace články

Najčítanejšie správy