Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čipovanie zvierat je drahé, ľudia si vymýšľajú výhovorky
Zdielať na

Čipovanie zvierat je drahé, ľudia si vymýšľajú výhovorky

BANSKÁ BYSTRICA, KOŠICE, NOVÉ ZÁMKY, KOMÁRNO / Povinné a drahé čipovanie psov a mačiek sa v niektorých prípadoch minulo účinku. Zvieratá končia na ulici. Približne 400 000 domácich miláčikov je bez domova a každým dňom toto číslo stúpa.

Banská Bystrica: Nárast psov o 20 percent

Jedna skupina ľudí zvieratá nečipuje bez ohľadu na následky a druhá sa ich zbavuje. V lepšom prípade skončia v útulkoch, ktoré sú už teraz preplnené. V posledných dňoch zaznamenali zvýšený počet túlavých psov aj v Banskej Bystrici.

V karanténnej stanici je tak v súčasnosti umiestnených asi 60 psov a 
je pravdepodobné, že toto číslo bude v najbližšej dobe ešte vyššie. "Počet psov stúpol v porovnaní s predchádzajúcim obdobím o približne 20 percent. A my predpokladáme, že tento nárast je spojený s obavami z finančných sankcií," uviedla hovorkyňa MsÚ Banská Bystrica Martina Kanisová.

KOŠICE: Väčší nárast psov po čipovaní nezaznamenali

Vo švíkoch praská aj košický útulok. Väčší nárast psov po čipovaní tu nezaznamenali, očakávajú ho však až o niekoľko mesiacov. Po zavedení prísnych pokút.

V súčastnosti majú priemerný prísun štyroch až piatich opustených psov týždenne. Nárast, ktorý môže prepuknúť, budú musieť riešiť s vedením mesta. "Pokiaľ sa zvýši hoci len o nejakých 10, 15 percent, my nedokážeme prijať týchto psíkov," hovorí Romana Šerfelová z košického útulku.

Keďže začipovaného psa nebude také jednoduché vyhodiť na ulicu, pretože jeho majiteľa si nájdu, hovorí sa už aj o tom, že poniektorí ľudia sa svojho miláčika zbavia krutým spôsobom. "Ten čip vyňať z tela," dodáva Šerfelová.

Nové Zámky: Veľa peňazí, ľudia sa vyhovárajú

"Či malé, či veľké, to je jedno. Buď to tu nechajú v záchytných kotercoch, alebo vonku na ulici. Predtým týždenne jeden pes, dvaja," hovorí Beáta Horváthová z útulku v Nových Zámkoch. 10 až 20 eur v závislosti od lokality za čip pre psa môže byť v prípade dôchodcu či sociálne slabšej rodiny, môže byť naozaj problém. A tak prichádzajú na rad výhovorky.

10 až 20 eur, v závislosti od lokality, za čip pre psa v prípade dôchodcu či sociálne slabšej rodiny môže byť naozaj problém, a tak prichádzajú na rad výhovorky.

"Ľudia si to zobrali tak, že boja sa, že dostanú pokutu, ale nemám na to, aby som to začipoval, tak to radšej vyhodím. Nepovedia to takto, ale že odchádzajú do zahraničia, povedia, že dedko zomrel a zistili sme, že to nie je pravda," dodáva

Komárno: O znížení ceny musia rozhodnúť veterinári

V Komárne taktiež pribúdajú do útulku nezačipované psy, aj keď situácia zatiaľ nie je kritická. "Dokonca jeden pán zavolal, že má troch psov a troch čipovať je veľa peňazí, tak by som vám dvoch chcel prísť odovzdať," hovorí Agnes Jelínková z komárňanského útulku.

Zníženie ceny za čipovanie pre dôchodcov či sociálne slabé rodiny by snáď bolo jedným z riešení. Pre takýto krok by sa však museli rozhodnúť veterinári. 

Téme sa venuje reportérka Katarína Kováčiková. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje  reportér Jozef Kačmáry. INFORMÁCIE ONLINE TU.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy