Jasno
24°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Studňa verzus verejný vodovod. Ako zistiť, že je vaša voda nebezpečná
Zdielať na

Studňa verzus verejný vodovod. Ako zistiť, že je vaša voda nebezpečná

Zdroj: isifa

BRATISLAVA / Pitný režim - to je to, čo v týchto dňoch neustále počúvame. Vieme však čo pijeme? Aj zdravotná bezchybnosť vody je dôležitá. Pokiaľ nie ste pripojení na mestskú vodu, problémom by mohla byť studňa u vás doma.

Ak nieste pripojený na mestskú vodu, problémom by mohla byť aj studňa u vás doma. "Nie každá voda zo studne vyhovuje. V takejto vode môžu byť prekročené hodnoty dusičnanov, čo môže mať za následok aj zdravotné ťažkosti," upozorňuje Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva SR.

Aj keď ste si dali urobiť rozbor, hlavne pri kopaných studniach, ktoré zväčša obsahujú povrchovú vodu, mali by ste byť ostražitý aj napríklad pri hnojení záhrady. "Kopané studne sú povrchové vody. Takáto voda obsahuje dusitany a dusičnany. Všetko, čo naprší, spláchne do studne a tá je potom kontaminovaná. A voda nie je pitná," vysvetľuje odborník na studne Vladimír Sprušanský.

Zdravotné riziká

"V prípade, ak kvalita vody v studni nevyhovuje, môže to mať potom pre človeka zdravotné riziká - vírusové infekcie, alergické reakcie alebo črevné ťažkosti," dodala Lenka Skalická


Zdravotné riziko predstavuje premena týchto látok v tráviacom trakte, ktoré sa menia na nitrosaminy, u ktorých je podozrenie, že sú rakovinotvorné. Minimálne raz do roka by ste mali vodu z vašej studne poslať na rozbor. "V rámci Svetového dňa vody ponúkame verejnosti bezplatný rozbor ich vody zo studní, kde verejnosť túto službu využíva," dodala Skalická.

Hĺbka studne

Vzniká ale ďalšia otázka. Či sa kvalita vody môže zvyšovať napríklad hĺbkou studne. "Voda vo väčších hĺbkach by mala byť čistejšia a kvalitnejšia, ako tá, ktorá je vo vyšších vrstvách. V prípade, že sú veľké medzizemné priestory, voda cirkuluje rýchlejšie a nemá čas na vyčistenie. V tom prípade v nej môžu byť látky, ktoré nie sú optimálne," vysvetľuje hydrológ Michal Hazlinger. Aj takáto situácia sa dá vyriešiť. Úrad verejného zdravotníctva poskytuje k takýmto prípadom podrobnejšie informácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy